Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam, dziś zaproponuje tort orzechowy. Bardzo prosty i smaczny, nie przesłodzony z wyczuwalną wkładką jabłkową.
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 265
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 355
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 146
Prosta do przygotowania sałatka, idealna na różne okazje. Jest smaczna i kolo...
Odsłon: 3838
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 265
Idealne ciasto na rodzinne imprezy i święta, oczywiście dla dorosłych. Cisto...
Odsłon: 355
Składniki
Najpierw prażymy orzechy w piekarniku około 3 minuty, następnie mielimy w maszynce. Ubijamy białka na sztywno z cukrem, dodajemy żółtka, następnie mąkę i proszek do pieczenia a na sam koniec 2 czubate łyżki zmielonych orzechów.
Gotowy biszkopt wylewamy do wysmarowanej i obsypanej mąką tortownicy o średnicy 20 cm. Pieczemy w piekarniku 30- 40 minut w 170 stopniach, na złoty kolor. Upieczony biszkopt gdy wystygnie kroimy na 3 części.
W garnku gotujemy mleko z cukrem, dodajemy zmielone orzechy, chwilę gotujemy ciągle mieszając by nam masa zgęstła, odstawiamy do wystygnięcia. W drugim garnku podgrzewamy marmoladę jabłkową, ja dałam robioną ze słoika. Jak jest gorąca dodajemy galaretkę i mieszamy.
Wszystkie trzy blaty biszkoptu smarujemy jedną czwartą jabłek, zostanie nam jedna czwarta na posmarowanie środkowego blatu jak go ułożymy na masie. Miękkie masło ucieramy na puszystą masę następnie dodajemy wystudzoną masę orzechową.
Na pierwszy blat biszkoptu wysmarowanym jabłkami wykładamy jedną trzecią masy. Przykładamy środkowym blatem, jabłkami do masy, następnie wykładamy ostatnią warstwę masy jabłkowej a na nią następną część masy orzechowej. Przykrywamy ostatnim blatem biszkoptowym. Cały tort smarujemy z wierzchu pozostałą masą orzechową, dekorujemy startą czekoladą i bitą śmietaną.