Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort orzechowy powstał z myślą o ważnych uroczystościach. Wykorzystano w nim kultowe receptury Siostry Anastazji na tradycyjne ciasta.
Tortownica o średnicy 22 cm
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 893
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 826
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 288
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 893
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 826
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 288
Składniki
Przelej mleko do połowy szklanki. Pozostałe umieść w małym garnku albo rondelku. Podgrzej. Wsyp budynie waniliowe do szklanki, dokładni wymieszaj, aby proszek się rozpuścił. Kiedy mleko zacznie się gotować, zmniejsz moc palnika i zacznij wlewać zawartość szklanki. Cały czas energicznie mieszaj. Kiedy nie będzie grudek i składniki się połączą, odstaw do wystudzenia.
W tym czasie przygotuj blat czekoladowy. Białka oddziel od żółtek i ubij je z solą na sztywną pianę. Dodawaj po jednym żółtku, cały czas miksując na małych obrotach. Następnie wmieszaj kakao, mąkę i proszek do pieczenia, z pomocą łyżki lub szpatułki. Powinna zrobić się jednolita masa. Przelej ją do blachy. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około 35 minut. Po upieczeniu odstaw do wystudzenia.
Utrzyj masło na jasną masę. Dodawaj po łyżce przestudzony budyń, cały czas miksując. Dodaj posiekane orzechy i opcjonalnie spirytus.
Wystudzony blat czekoladowy przekrój na trzy części. Na spodzie wyłóż pierwszą część masy. Zakryj drugim biszkoptem czekoladowym i ponowni rozsmaruj orzechowy krem. Przykryj ostatnim blatem i udekoruj według uznania. Źródło: siostra-anastazja.pl