Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort na bazie biszkoptu orzechowego i mojego ulubionego kremu kawowego. Przepis na krem od zawsze jest w moim przepiśniku, a moja mama od lat przygotowuje krem kawowy tylko w ten sposób. Tort będzie smakował nawet tym z Was, którzy za kawą nie przepadają.
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 51
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1385
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1231
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 165
Ziemniaki chantilly to nic innego jak gładkie puree z dodatkiem bitej śmietan...
Odsłon: 51
Kurczak w sosie paprykowym to aromatyczne, pełne smaku danie – w sam raz na o...
Odsłon: 1385
Szukasz pomysłu na wyjątkowy, a jednocześnie prosty w przygotowaniu obiad? Ud...
Odsłon: 1231
Zapiekanka z łososiem i serkiem wiejskim to prosty pomysł na szybki i odżywcz...
Odsłon: 165
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na pianę, dosypując pod koniec orzechy i bułkę tartą, a następnie połączyć z utartymi żółtkami. Tortownicę, o średnicy około 25cm, natłuść masłem. Wlać masę i piec w temp 170 stopni, przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Krem: Cukier i jajko dobrze utrzeć mikserem, dodać połowę posiekanego tłuszczu i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać resztę tłuszczu o temperaturze pokojowej i znów ucierać. Następnie, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać pomału rozpuszczoną kawę i 1 łyżkę spirytusu. Chwilę ubijać tak, by masa podwoiła swoją objętość. Spód ciasta umieścić na paterze, nasączyć delikatnie wódką (lub wódką z przegotowaną zimną wodą), posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem i udekorować orzechami.