Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort na bazie biszkoptu orzechowego i mojego ulubionego kremu kawowego. Przepis na krem od zawsze jest w moim przepiśniku, a moja mama od lat przygotowuje krem kawowy tylko w ten sposób. Tort będzie smakował nawet tym z Was, którzy za kawą nie przepadają.
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Tajski przysmak w wersji małych deserków. Kleisty ryż w kremowym sosie z mlec...
Odsłon: 97
Smaczna kiszona kapusta, z grochem i aromatycznymi grzybami. Polecam jako dod...
Odsłon: 77
Wydaje mi się, że kuchnię resztkową mam opanowaną bardzo dobrze, a w szczegól...
Odsłon: 115
Składniki
Biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem do białości. Białka ubić na pianę, dosypując pod koniec orzechy i bułkę tartą, a następnie połączyć z utartymi żółtkami. Tortownicę, o średnicy około 25cm, natłuść masłem. Wlać masę i piec w temp 170 stopni, przez 30 minut. Po ostudzeniu przekroić na 2 części. Krem: Cukier i jajko dobrze utrzeć mikserem, dodać połowę posiekanego tłuszczu i zagotować ciągle mieszając. Po ostudzeniu dodać resztę tłuszczu o temperaturze pokojowej i znów ucierać. Następnie, dalej miksując na niskich obrotach, wlewać pomału rozpuszczoną kawę i 1 łyżkę spirytusu. Chwilę ubijać tak, by masa podwoiła swoją objętość. Spód ciasta umieścić na paterze, nasączyć delikatnie wódką (lub wódką z przegotowaną zimną wodą), posmarować połową kremu. Tort przykryć odkrojonym wierzchem ciasta, lekko docisnąć. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem i udekorować orzechami.