Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort idealny na lato :)
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 750
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 858
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2336
Szybkie i smaczne ciasteczka pieguski z czekoladą idealne na święta. Można je...
Odsłon: 750
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 858
Faszerowany szczupak na Wigilię? Czemu nie! To niezwykle ciekawa i efektowna...
Odsłon: 2336
Składniki
Biszkopt: -1 szklankę mąki ziemniaczanej, 3/4 szklanki mąki pszennej przesiać i wymieszać z drożdżami. -Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. -Żółtka zmiksować z miodem. -Połączyć całość i przelać do tortownicy o średnicy 18cm -Biszkopt piec w 180 stopniach przez 45 min. - Wystudzić i pokroić na 3 blaty
Krem straciatella: -Ubić 500 ml śmietanki i dodać 3 łyżki płynnego miodu - 1/3 masy odłożyć, a resztę zmiksować z 300g twarogu sernikowego oraz drobno pokrojonej gorzkiej czekolady
Krem mascarpone: - 1/3 masy, która została odłożona od kremu straciatella, wymieszać z 300g serka mascarpone. - odłożyć dwie łyżki i zmiksować z kilkoma kroplami czerwonego barwnika spożywczego
Nasączenie blatów: Marakuję oczyścić z pestek i pozostawić sam sok. Wymieszać sok z łyżką miodu, 1/4 szklanki wódki oraz 1/4 szklanki wody
Dekoracje: - czereśnie pozostawić na noc w wódce, następnie odsączyć i oblać czekoladą gorzką i białą - truskawki oblać czekoladą białą i gorzką -polewa czekoladowa - rozpuścić w kąpieli wodą czekoladę ciemną (ok 150g) i wymieszać z 2 łyżkami oleju z pestek winogron
Tort: - wszystkie blaty biszkoptu nasączyć przygotowaną wcześniej "miksutrą" - posmarować dwa dolne blaty dżemem, a następnie 1/3 kremu straciatella i przykryć drugim blatem, na który układamy identyczne warstwy - szczyt tortu smarujemy kremem straciatella - obkrajmy nożem całość tortu tak aby usunąć nierówności - zewnętrzną część tortu smarujemy kremem mascarpone (dolną część kremem z barwnikiem) -dekorujemy według uznania