Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort pieniek jest pozostałością po średniowiecznej tradycji bożonarodzeniowej, znanej w Europie. Zwyczajem było, by w Wigilię głowa rodu wrzuciła do kominka dużą kłodę. Drewno miało palić się trzy dni, a nawet do Nowego Roku, przynosząc domowi i jego mieszkańcom szczęście, dobrobyt i obfitość. Zwyczaj ten stał się inspiracją dla cukierników, a ciasto w kształcie pieńka gości na każdym świątecznym stole Francuzów. Istnieją dwie formy tortu pieńka – w jednej przygotowuje się ciasto kakaowe i przekłada śmietanową masą, a w drugim biały biszkopt łączy się z czekoladowym kremem. Możesz wybrać dowolną opcję. Ważne, aby użyte elementy ciasta były w kontrastowych kolorach, dzięki czemu będą przypominały słoje drewna.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 301
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21805
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 301
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21805
Składniki
Zacznij pracę od przygotowania biszkoptu. Wymieszaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Oddziel białka od żółtek i ubij białka z cukrem na sztywną pianę. Po czym dodawaj po jednym żółtku i dalej miksuj do uzyskania puszystej masy. Dolej ekstrakt waniliowy i na małych obrotach (lub mieszając szpatułką) miksuj masę jajeczną z sypkimi produktami. Mieszaj tylko do połączenia składników, nie dłużej.
Przełóż ciasto na dużą blachę (40 x 35) wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównaj. Delikatnie uderz blachą o blat, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza. Następnie wstaw do pieca na 15-17 minut do 180°C. Nie trzymaj ciasta dłużej w piekarniku, ponieważ przepieczone, będzie suche i nie pozwoli się rolować bez kruszenia i pękania. Po upieczeniu lekko przestudź biszkopt, zerwij z niego papier do pieczenia i połóż na bawełnianej ściereczce i czystym arkuszu papieru do pieczenia. Delikatnie zwiń biszkopt w roladę, pomagając sobie ściereczką. Jeśli placek jest jeszcze ciepły, łatwiej ci będzie go zwinąć, a gotowy tort zachowa właściwy kształt. Zawinięty na papierze do pieczenia biszkopt i przykryty bawełnianą ściereczką włóż do lodówki
W tym czasie przygotuj krem. Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej dodając do niej kakao. Zimną, wyjętą prosto z lodówki śmietanę ubij na wysokich obrotach, utrwalając cukrem pudrem. Dodaj likier i mielone orzechy laskowe. Wymieszaj delikatnie i odłóż 3-4 łyżki kremu do miseczki. Do pozostałej masy śmietanowej dodaj rozpuszczoną i wystudzoną czekoladę, po czym połącz, aby uzyskać jednolitą konsystencję.
Przejdź do złożenia tortu. Wyjmij biszkopt z lodówki i bardzo delikatnie go rozwiń. Wyłóż na całej powierzchni czekoladowo-śmietanowy krem, pozostawiając ok. 1 cm z brzegów placka. Następnie ponownie ciasno zwijaj ciasto (już bez użycia papieru do pieczenia), owiń folią spożywczą i wstaw do lodówki na godzinę.
Przygotuj czekoladową polewę. Posiekaj czekoladę i umieść w miseczce. Podgrzej śmietankę w małym rondelku i zagotuj. Po czym wyłącz ogień i wrzuć czekoladę do śmietany. Mieszaj powoli, aż czekolada się rozpuści, tworząc gładki krem. Polewa wyjdzie płynna, dlatego ostudź ją i schładzaj w lodówce przez około 30 minut.
Wyjmij ciasto z lodówki i ułóż na dekoracyjnym talerzu, podstawce lub tacy. Po przekątnej odetnij około 10-12 centymetrowy fragment rolady i ułóż go na górze lub z boku dłuższej części ciasta. „Doklejony” fragment będzie przypominał konar. Polej tort schłodzoną polewą czekoladową omijając końce ciasta. Za pomocą widelca wykonaj wzory przypominające korę. Możesz także użyć szprycy cukierniczej i stworzyć korę właśnie za pomocą tego przyrządu. Najwłaściwsza będzie mała, okrągła końcówka, dzięki której możesz wykonać precyzyjny wzór. Do dwóch rękawów cukierniczych włóż pozostawioną śmietanę z orzechami, a do drugiego podobną ilość polewy czekoladowej. Na końcowych fragmentach ciasta wykonaj zawijasy przypominające słoje drewna. Całość tortu udekoruj żurawiną (świeżą lub gotowaną w syropie cukrowym), gałązkami rozmarynu oraz ulubionymi dekoracjami. Wstaw ciasto do lodówki do schłodzenia na 2-3 godziny.