Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny tort piernikowy, pachnący świętami, nasączony nalewką malinową którą można podmienić na sok malinowy. Świetnie sprawdzi się podczas świąt. Tort ten można również przygotować jak ciasto, wtedy należy biszkopt upiec w formie 22 x 22 cm.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5698
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7082
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4621
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12490
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5698
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7082
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przyprawę do piernika oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Krem Mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder i ubijać na puszty i sztywny krem, przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać kakao i cynamon oraz śmietan-fixem. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy, skropić nalewką i wyłożyć 1/3 masy. Z kolejnymi blatami powtórzyć. Pozostały krem rozsmarować na bokach i wierzchu tortu na którym wyszprycować rozetki z kremu, dodatkowo można udekorować malinami. Wstawić do lodówki.