Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczny tort piernikowy, pachnący świętami, nasączony nalewką malinową którą można podmienić na sok malinowy. Świetnie sprawdzi się podczas świąt. Tort ten można również przygotować jak ciasto, wtedy należy biszkopt upiec w formie 22 x 22 cm.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 718
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3007
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 538
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 718
Prosta sałatka, która sprawdzi się jako śnaidanie z dodatkiem grzanki, jako p...
Odsłon: 3007
Pyszne ciastka do kawy, na drugie śniadanie do szkoły czy do pracy. Drożdżówk...
Odsłon: 538
Składniki
Biszkopt Żółtka oddzielić od białek, i ubić z nich sztywną pianę. Do sztywnej piany z białek dodawać małymi porcjami cukier, dalej ubijając. Dodawać po jednym żółtka, nie przestając ubijać. Mąki przyprawę do piernika oraz kakao przesiać, dodać do piany, delikatnie wymieszać najlepiej łyżką. Ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka), pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić.
Krem Mascarpone śmietankę, cukier wanilinowy i cukier puder i ubijać na puszty i sztywny krem, przez ok. 5 minut. Pod koniec dodać kakao i cynamon oraz śmietan-fixem. Biszkopt przekroić na trzy blaty. Pierwszy, skropić nalewką i wyłożyć 1/3 masy. Z kolejnymi blatami powtórzyć. Pozostały krem rozsmarować na bokach i wierzchu tortu na którym wyszprycować rozetki z kremu, dodatkowo można udekorować malinami. Wstawić do lodówki.