Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Robiłam tort dla swoich przybranych dziadków , którzy obchodzili 55 rocznicę ślubu. Po raz pierwszy robiłam tort piętrowy , jak zwał tak zwał ale wyszedł i to w dodatku tort udekorowałam żywymi różami dlatego gdyż moja babcia uwielbia róże. Był to strzał w dziesiątkę, torcik wyszedł pięknie i bardzo smacznie. Torcik bardzo się spodobał Jubilatom.
tortownica duża i mała, mikser, papier do pieczenia, róże żywe, nóż, łyżka dreniana.
Składniki
Biszkopt duży zrobiony według tego przepisu . https://smaker.pl/moje-przepisy-desery/przepis-biszkopt-ktory-zawsze-wychodzi,1938933,bozena1960.html Biszkopt mały; Białka ubijamy mikserem na sztywną pianę, wsypujemy cukier i żółtka na przemian, ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru. Na koniec wsypujemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i sodą, delikatnie mieszamy łyżką drewnianą już nie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 ( najlepiej do suchego patyczka), Biszkopt studzimy i kroimy na dwa blaty , (gdyby biszkopt wyszedł za wysoki przekroić wtedy na trzy blaty i jeden wykorzystać do innych deserów). Krem śmietankowy; Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem , a następnie z śmietan fixsem. Do ubitej śmietany cienkim strumykiem dodajemy rozpuszczoną letnią żelatynę, miksując na małych obrotach miksera do połączenia. Brzoskwinie odsączamy z soku , osuszmy ręcznikiem papierowym , a następnie kroimy w kostkę. Krem malinowy zrobiony według opisu na opakowaniu + zmiksowane z cukrem maliny. Składanie tortu; Na początku składamy duży biszkopt . Spodni blat biszkoptu nasączamy sokiem z brzoskwiń, smarujemy dżemem brzoskwiniowym, nakładamy część kremu śmietankowego oraz część pokrojonych brzoskwiń, nakładamy drugi blat robimy to samo co z pierwszym, nakładamy trzeci ostatni blat. Cały tort smarujemy kremem śmietankowym. Teraz zabieramy się za mały biszkopt; Spodni blat małego biszkoptu nasączamy sokiem malinowym, smarujemy dżemem malinowym, nakładamy część kremu malinowego, nakładamy drugi blat dociskamy. Mały torcik nakładamy na środek dużego tortu, smarujemy kremem śmietankowym. Cały tort duży i mały obsypujemy wiórkami kokosowymi. Na górę tortu kładziemy gołąbki oraz dekorujemy cały tort żywymi różami, bitą śmietaną oraz koralikami . Myślę że torcik Wam się spodoba. Jak na samouka myślę że wyszedł nieźle.