Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2318
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 54
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2318
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 54
Składniki
Należy upiec dwa okrągłe biszkopty - ciemny i jasny (przepis na udany biszkopt w moich przepisach, wystarczy z jednej porcji). Gdy biszkopty są upieczone i ostudzone, należy je przekroić wzdłuż na dwie części. Następnie należy wykroić z powstałych placków sześciokąty o boku 3 cm. Naprzemiennie ułożyć je w głębokiej misce wyłożonej folią aluminiową.
Czas na ptasie mleczko - żółtą galaretkę należy rozpuścić w ok. 400 ml gorącej wody. Zostawić do ostygnięcia. Gdy galaretka będzie zupełnie zimna i zacznie tężeć, należy dodać ją do ubitej śmietanki (wymieszać z 150 ml mleka, na chwilkę przed dodaniem galaretki, inaczej śmietanka opadnie). Całość wymieszać, można mikserem na małych obrotach. Zostawić w lodówce, aż ptasie mleczko zacznie tężeć, dopiero wtedy wylać je na ciasto i zostawić w lodówce do całkowitego stężenia (gdy wylejemy ptasie mleczko od razu, wsiąknie w ciasto). Gdy żółte ptasie mleczko zupełnie się ścięło, wydrążyłam jego środek łyżką, tak, że tylko boki ciasta zostały nim oblane. W powstałą dziurkę wlałam czerwone ptasie mleczko przygotowane według przepisu powyżej i przykryłam całym biszkoptem. Tak przygotowane ciasto siedziało całą noc w lodówce. Dopiero rano wyjęłam cały tort z miski.
Teraz masa: przygotowałam ją z 1,5 porcji. 1,5 kostki miękkiego masła zmiksowałam z 1 szklanką cukru pudru. Następnie dodałam do tego budyń (przygotowałam go dzień wcześniej, gdyż musi być ostudzony. Zrobiłam dwa budynie, które wymieszałam z 750 ml mleka, budyń musi być bardzo gęsty). Nie dodałam całego budyniu do masła i cukru, gdyż wtedy masa byłaby zbyt rzadka. Tak przygotowaną masę podzieliłam na dwie części. Do jednej wsypałam kakao, aby masa była ciemna. Następnie za pomocą szprycki udekorowałam tort. Jest pracochłonny, jednak efekt jest genialny, nie tylko z zewnątrz, ale także w środku :)