Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka beza, kwaskowa masa z czerwonymi porzeczkami i lekki biszkopt - ciasto idealne na letnie popołudnie.
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5670
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 60
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5670
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 99
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 573
Składniki
Porcja na tortownicę 22cm BISZKOPT: Jajka dzielimy na białka i żółtka. Białka ubijamy na sztywną pianę. Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajmy przesiane mąki i proszek. Po wymieszaniu dodajemy pianę z białek i mieszamy na wolnych obrotach lub łyżką. Wykładamy do natłuszczonej blachy i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wystudzeniu kroimy na pół. BEZA: Białka (w temperaturze pokojowej) ubijamy mikserem. Zaczynamy od najniższych obrotów i powoli zwiększamy do najwyższych. Dodajemy porcjami cukier (następna porcja kiedy poprzednia będzie już rozmieszana). Z ostatnia porcją cukru dodajemy ocet i mąkę ziemniaczaną. Na papierze do pieczenia rysujemy okrąg 22cm (można odrysować od tortownicy). Wykładamy bezę w narysowanym okręgu. Pieczemy 5 minut w 150 stopniach i potem 90 minut w 100 stopniach. Zostawiamy bezę w uchylonym piekarniku do wystygnięcia.
MASA: Porzeczki chwilę gotujemy na małym ogniu - powinny tylko puścić sok. Żelatynę mieszamy z połową szklanki gorącej wody aż do rozpuszczenia. Dodajemy do porzeczek i zostawiamy do wystudzenia. Śmietanę (musi być zimna!) ubijamy z cukrem pudrem na sztywno. Przekładamy do porzeczek i delikatnie mieszamy łyżką. Masę odstawiamy na kilka minut do lodówki - powinna tylko lekko stężeć. SKŁADANIE CIASTA: Dolną połowę biszkoptu nasączamy woda z rumem, nakładamy połowę masy porzeczkowej. Na to górny biszkopt, znów nasączamy i dajemy resztę masy porzeczkowej. Na górę wykładamy bezę. Całość wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej całą noc.