Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja słynnego toru Sachera ;-)))
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 894
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 61
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 401
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 894
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 61
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 401
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 142
Składniki
Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , po jednej łyżce utartych żółtek i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników.
Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, mielone orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie, ale delikatnie łączymy.
Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej masłem lub silikonowej ( wtedy bez smarowania) formy wielkości małej tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 160'C. Wyjmujemy gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstaja od formy. Chłodzimy w foremce przez 5 minut i wykładamy na deskę. Ciasto przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki.
Przekładamy ciasto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami.
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy roztopioną na parze czekoladę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy cienką warstwą wierzch i boki ciasta.
A następnie dekorujemy według uznania.
Gotowe ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki. Smacznego !!!