Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moja wersja słynnego toru Sachera ;-)))
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9315
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1962
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3987
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 486
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 257
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 336
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9315
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1962
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3987
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 486
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 257
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 336
Składniki
Przygotowujemy ciasto: żółtka z cukrem pudrem ucieramy na puch.
Czekoladę rozpuszczamy na parze, aż będzie płynna.
Masło ucieramy z cukrem waniliowym, dodajemy, cały czas ucierając , po jednej łyżce utartych żółtek i po jednej łyżce czekolady i tak do wyczerpania składników.
Następnie dodajemy przesianą przez sito mąkę, mielone orzechy i ubitą na sztywno pianę z białek. Wszystko dokładnie, ale delikatnie łączymy.
Przekładamy ciasto do obficie wysmarowanej masłem lub silikonowej ( wtedy bez smarowania) formy wielkości małej tortownicy.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 40-45 minut w temp. 160'C. Wyjmujemy gdy wierzch jest lekko zrumieniony, a boki odstaja od formy. Chłodzimy w foremce przez 5 minut i wykładamy na deskę. Ciasto przekrawamy na pół przez grubość i na pół przez szerokość. Tak aby powstały 4 równe kawałki.
Przekładamy ciasto dżemem morelowym przez wszystkie warstwy, łącznie z wierzchem i bokami.
Przygotowujemy krem: masło ucieramy z cukrem pudrem na puch i dodajemy roztopioną na parze czekoladę.
Wszystko razem dokładnie mieszamy. Gotowym kremem smarujemy cienką warstwą wierzch i boki ciasta.
A następnie dekorujemy według uznania.
Gotowe ciasto wkładamy na 12 godzin do lodówki. Smacznego !!!