Pyszny,delikatny tort z truskawkami. Bardzo smaczny i delikatny w smaku i konsystencji.
Tort serowo – truskawkowy
Składniki
- Biszkopt:
- 125 g margaryny
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 g twarogu śmietankowego
- 4 łyżki żelatyny
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Składniki
- Biszkopt:
- 125 g margaryny
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 g twarogu śmietankowego
- 4 łyżki żelatyny
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Etapy przygotowania
Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt. I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami melisy lub mięty.
Przepis w Waszym wykonaniu (2)
Komentarze do przepisu (2)
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2094
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Ostatnio komentowane przepisy
Oto idealne danie dla tych, którzy lubią dobrze zjeść. Sycący gulasz z łopatk...
Odsłon: 2094
Bardzo delikatny, oryginalnie wyglądający pomarańczowy deserek. Na pewno zask...
Odsłon: 33
Prosty przepis na zdrowe danie pełne białka i witamin! Lekki obiad lub kolacj...
Odsłon: 50
Składniki
- Biszkopt:
- 125 g margaryny
- 120 g cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka
- 100 g mąki
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 300 ml mleczka kokosowego
- 400 g twarogu śmietankowego
- 4 łyżki żelatyny
- 2- 3 łyżki cukru pudru
- 300 g truskawek
Biszkopt: Miękką margarynę utrzeć na gładką masę z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodać kolejno jajka. Wymieszać mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia, stopniowo połączyć z masą. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24 cm , wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku w temp. 175 stopni, przez 25 minut.
Truskawki opłukać, usunąć szypułki, pokroić w plasterki.
Krem: Mleczko kokosowe, twaróg śmietankowy i cukier puder delikatnie zmiksować . Dodać zimną żelatynę uprzednio rozpuszczoną w 6 łyżkach gorącej wody, wymieszać. Na koniec dodać plasterki truskawek. Krem wstawić do lodówki, gdy zacznie tężeć rozłożyć na zimny biszkopt. I ponownie włożyć do lodówki na 4 godziny. Wierz udekorować listkami melisy lub mięty.
Cudnie się prezentuje,pyszności :-)
Świetnie wygląda :)