Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki tort z kokosową nutą
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Przepis dnia
Królowa grilla :)
Odsłon: 3004
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 231
Składniki
Dno tortownicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia-boków niczym nie smarujemy. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na pianę-dodajemy cukier, potem żółtka, potem przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i bardzo delikatnie mieszamy. Wylewamy ciasto do tortownicy, wkładamy do nagrzanego do 170-180 stopni piekarnika i pieczemy około 20-25 minut do suchego patyczka. Gdy wbijemy patyczek i jest suchy wyciągamy biszkopt z piekarnika i zrzucamy go z niewielkiej wysokości na podłogę-ze trzy razy :-) tzw. biszkopt rzucany :-) Powietrze wyjdzie i biszkopt nie opadnie. Nożem odważamy boki i wyciągamy biszkopt z tortownicy do wystudzenia. Jak biszkopt będzie zimny kroimy go na trzy spody.
Schłodzoną śmietanę 30 lub 36% ubijamy z cukrem pudrem na sztywną masę.
Zimne spody ponczujemy niewielką ilością likieru kokosowego, przekładamy cienko śmietaną.
Potem cały tort smarujemy śmietaną.
Wafelki kokosowe mielimy w malakserze lub rozdrabniamy wałkiem na bardzo drobno. I obtaczamy nimi boki tortu.Tort dekorujemy według własnej inwencji :-) Ja tylko porobiłam rozety z bitej śmietany, udekorowałam je kuleczkami i na środek dałam własnoręcznie zrobioną kokardę z temperowanej czekolady. :-) I gotowe Tort jest przepyszny-bardzo leciutki z delikatną nuta kokosa :-)
smacznego :-)