Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty i efektowny tort, który jako pierwszy został cały spałaszowany przez dzieci i nie zdążyłam zrobić zdjęcia ze środka:) Zawsze wychodzi i zawsze smakuje, a do tego zachęcająco wygląda:)
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 449
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16664
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 324
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 449
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 16664
Delikatne drożdżowe bułeczki ze śliwkami, orzechami oraz żurawiną ,posmakują...
Odsłon: 324
Składniki
Upiec 2 biszkopty czekoladowe i 1 klasyczny. Ubić białka na sztywno, dodać cukier, następnie żółtka wymieszane z octem. delikatnie mieszając dodawać powoli mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Piec ok. 30 min w 180 stopniach.
Schłodzony serek mascarpone i śmietanę 30% oraz cukier puder powoli miksujemy, a kiedy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Dodajemy kilka kropli aromatu cytrynowego lub soku z cytryny. Masę ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywna. Gotowym kremem przekładamy blaty.
Dekoracja: Ponownie schłodzony serek mascarpone i śmietanę 30% oraz cukier puder powoli miksujemy, a kiedy składniki nieco się połączą, możemy zwiększyć obroty miksera. Masę ubijamy do momentu, aż zrobi się sztywna. Dzielimy na dwie części, 3/4 i 1/4. Do większej części dodajemy powoli czerwony barwnik spożywczy i kilka kropel niebieskiego.Do mniejszej części dodajemy niebieski barwnik. Okrągły tort kroimy na pół i zamieniamy miejscami(powstaje zarys motyla). Dekorujemy masami wg. uznania. Perełki dodadzą lekkiej elegancji. Smacznego:)