Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty tort który jest lekki, nie za słodki a biszkopt odpowiednio wilgotny. W środku bita śmietana z owocami.
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4150
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17339
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3223
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 4150
Proponujemy dzisiaj wiejskie pierogi naszej babci Zosi. Prosty farsz z mięsa...
Odsłon: 630
dziś zapraszam Was na niezawodne i pyszne ciasto kokosowe Rafaello bez piecze...
Odsłon: 17339
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 3223
Sezon jabłkowy w pełni. Szkoda nie zrobić smacznego, domowego musu który jest...
Odsłon: 191
Składniki
Przygotowanie biszkoptu Białka wbijamy do wysokiej miski i ubijamy ze szczyptą soli aż piana będzie gęsta. Następnie dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając do uzyskania gęstej, lśniącej piany. Zmniejszamy obroty na najniższe i dodajemy żółtka - bardzo krótko miksując tylko do połączenia składników. Obie mąki przesiewamy i stopniowo dodajemy do masy jajecznej koniecznie mieszając delikatnie łyżką (nie wolno na tym etapie używać miksera ciasto na pewno nie wyrośnie). Następnie dodajemy dwie łyżki wody i wszystko mieszamy do połączenia składników. Dno tortownicy o wymiarach 21 cm wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy masę. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 175 stopni przez 35 minut. Na koniec pieczenia patyczkiem nadziewamy biszkopt i sprawdzamy czy na pewno jest upieczony w środku
Przygotowanie kremu oraz ponczu Krem: Śmietanę trzymaną wcześniej w lodówce ubijamy wraz z śmietan fixem do uzyskania pożądanej przez nas konsystencji. Poncz: w szklance mieszamy sok z wodą
Dekoracja toru Biszkopt przekrawamy na 3 równe blaty. Pierwszy blat nasączamy 1/3 ponczu, dodajemy 1/3 kremu a następnie układamy brzoskwinie. Przykrywamy kolejnym blatem i postępujemy tak samo na wierzchu układając maliny. Od spodu nasączamy trzeci blat i przykrywamy cały tort. Całość smarujemy bitą śmietaną wyrównujemy. Zostawiamy na całą noc w lodówce następnie przed podaniem dekorujemy motylkami oraz bezami.