Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
lekki torcik z bitą śmietaną i jeżynami na osłodę kończących się wakacji
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 26
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 349
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Muszą postać w lodówce 2-3...
Odsłon: 26
Śledzie przygotowane w ten sposób są rewelacyjne. Są idealne jako przekąska n...
Odsłon: 37
Super aromatyczny, klarowny i przepyszny rosołek gotowany na żeberkach wieprz...
Odsłon: 349
Składniki
biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, dalej ubijając. Dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki należy wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta ja to robię łyżką. Tortownicę o średnicy 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boków formy niczym nie smarujemy, papierem wykładamy tylko dno. Wykładamy ciasto. Piec w temperaturze 160 – 170ºC około 30 – 40 minut (lub dłużej, do tzw. suchego patyczka). Gorące ciasto wyjmujemy z piekarnika, i z wysokości około 60 cm upuszczamy je (w formie) na podłogę. Odstawiamy do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy nożem od formy kiedy ciasto będzie całkowicie wystudzone
krem: Schłodzoną śmietanę ubijamy. Mascarpone z cukrem miksujemy, następnie delikatnie łączymy z ubitą śmietaną. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Owoce przekładamy do rondelka i na małym ogniu podgrzewamy, jeśli chcemy możemy rozdrobnić blenderem. Po ok 10 minutach dodajemy galaretkę; mieszamy i zostawiamy do ostygnięcia
Biszkopt przekrawamy na 3 części, nasączamy i nakładamy warstwę owocową a następnie kremem. Wkładamy na noc do lodówki.