Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 174
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 174
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4381
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11905
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6789
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5596
Składniki
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i cukier puder do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.
nasączenie: jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
Biszkopt przekrawamy na 3 części; nasączmy smarujemy 1/3 bitej śmietany, układamy pokrojone owoce. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy układamy owoce. Ostatnią trzecią część również nasączamy smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy na noc do lodówki.