Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
...tort z lekkim i niezawodnym kremem z bitą śmietaną, mascarpone i owocami
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 166
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3406
Polecam. Botwinka pachnie wiosną.
Odsłon: 166
Pyszna sałatka, którą przygotujesz w kilkanaście minut. Możesz ją podać na ko...
Odsłon: 99
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 3406
Składniki
Roztapiamy masło i odstawiamy do wystygnięcia. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę pod koniec dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszając na najmniejszych obrotach. Powoli dodajemy obie przesiane mąki; delikatnie mieszając. Na sam koniec powoli wlewamy stopione i ostudzone masło. Wylewamy ciasto do wysmarowanej masłem tortownicy i pieczemy w nagrzanym piekarniku do 160-170st około 30 minut. Wyjmujemy na kratkę; studzimy.
Schłodzoną śmietanę ubijamy dodając cukier puder. Następnie do ubitej śmietany dodajemy serek i cukier puder do smaku. Wszystko delikatnie mieszamy.
nasączenie: jak zwykle robię na oko ;) całości ma być ok 250ml (szklanka) a w tej szklance znajduje się: wódka i mleko w dowolnych proporcjach
Biszkopt przekrawamy na 3 części; nasączmy smarujemy 1/3 bitej śmietany, układamy pokrojone owoce. Przykrywamy kolejnym blatem biszkoptu, nasączamy układamy owoce. Ostatnią trzecią część również nasączamy smarujemy bitą śmietaną i dowolnie dekorujemy. Wstawiamy na noc do lodówki.