Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowe ciasto, dwa rodzaje kremów, masa krówkowa, orzechy ziemne... Słodka bomba na specjalne okazje. ;D
Składniki
Ciasto: Ubić jajka z cukrem, dodawać cały czas miksując na wolniejszych obrotach: masło, śmietanę, przesiane suche składniki. Piec w tortownicy o średnicy ok. 22 cm w 180°C przez ok. 1 godzinę i 10 minut.
Krem krówkowy: Ubić schłodzoną śmietankę. Dodać mascarpone i krówkę. Wmieszać delikatnie na wolnych obrotach miksera.
Krem orzechowy: Ubić śmietankę, pod koniec wsypać cukier puder. Dodać serek mascarpone i masło orzechowe. Delikatnie wymieszać na wolnych obrotach miksera.
Polewa: Polewę zrobić następnego dnia (po tym jak tort leżakuje w lodówce). Wszystkie składniki rozpuścić na małej mocy palnika. Zostawić do ostygnięcia. Podczas wylewania polewy na tort, musi być ona nadal płynna, najlepiej lekko ciepła.
Składanie tortu: Ciasto przekroić na 2 blaty. Na paterze rozsmarować 1 łyżkę kremu krówkowego. Położyć jeden z blatów ciasta. Nałożyć rant od formy. Rozsmarować na blacie 150 g masy krówkowej, wyłożyć krem orzechowy i posypać 2 garściami orzechów ziemnych. Przykryć drugim blatem ciasta (można nasączyć go delikatnie wodą) i rozsmarować na nim krem krówkowy. Wstawić do lodówki na noc. Zdjąć rant. Wylać polewę zaczynając od środka, łyżką zrobić "zacieki". Dowolnie ozdobić, ja użyłam podprażonych orzeszków ziemnych.