Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pięknie wygląda i cudownie smakuje
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 146
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2613
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 797
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 277
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 146
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 2613
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 797
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 277
Składniki
Przygotuj cisto mandarynkowe zgodnie z przepisem podanym przez Raksę: https://smaker.pl/przepisy/ciasta-i-desery/przepis/ciasto-mandarynkowe,28809 (ja daję około 7 mandarynek, wydaje mi się, że jest lepsze i oczywiście do tortu nie polewamy go galaretką :) ) Ciasto pieczemy w tortownicy śr. 25 cm
Teraz zajmiemy się ciastem czekoladowym. Na parze roztapiamy czekoladę. W garnku obok rozpuszczamy masło, cukier, kakao, olej i mleko, na koniec dodajemy roztopioną czekoladę i łączymy razem na jednolita masę. Zostawiamy do ostygnięcia.
Następnie dodajemy mąkę, proszek do pieczenia i żółtka. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z masą. Wylewamy do tortownicy i pieczemy w 200 st. C ok. 30-45 minut. (trzeba sprawdzić patyczkiem).
Kiedy oba placki już ostygną przekrajamy je przez pół na dwa blaty. W ten sposób uzyskane 4 blaty kładziemy jeden na drugim i wycinamy obręcze (jak na zdjęciu) i przekładamy naprzemiennie jasne z ciemnym ciastem
Teraz robimy masę mandarynkową. Sernik należy przygotować na mleku zgodnie z przepisem na opakowaniu, dodać do niego ubitą na sztywno śmietanę i dodać do sernika. Mandarynki pokroić i wymieszać z kremem.
Masa advocatowa: 2 łyżki żelatyny rozpuścić w 4 łyżkach gorącej wody, 2 szkl. śmietanki ubić z cukrem pudrem i nie przerywając ubijania dodać advocat i tężejącą żelatynę.
Ciasto o barwach jasne-ciemne-jasne układamy na spodzie, na to dajemy masę mandarynkową (trzeba ją nieco schłodzić, żeby stężała), nastepnie kładziemy placek o kolorach ciemny-jasny-ciemny i masę advocatową (również schłodzoną), na górze placek jasny-ciemny-jasny i całość dekorujemy masą advocatową. Na wierzchu układamy pozostałe z masy mandarynki i kawałki czekolady, ja dałam tez migdały. Jeden blat zostaje nam do zjedzenia, chociaż oczywiście w torcie można zrobić jeszcze jeden poziom :) Marzec 2010r.