Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1791
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14373
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19482
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1791
rewelacyjny schab zawijany, pieczony z boczkiem wędzonym. Taka rolada smakuje...
Odsłon: 14373
Wiele osób unika jedzenia pączków i gniazdek ze względu na wysmażanie ich na...
Odsłon: 19482
Każdy uwielbia chrupiące gofry, jeszcze lekko ciepłe, szczególnie z dodatkiem...
Odsłon: 13149
Składniki
Białka jajek utrzyj z cukrem na gęstą, lśniącą masę , po kolei dodawaj żółtka . Następnie stopniowo dodawaj 1 szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia. Całość lekko wymieszaj łyżką. Masę przełóż do wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszki. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu biszkopta wyjmij go z pieca, chwilę poczekaj aż się ostudzi i wyjmij go z blaszki.
Następny krok to wykonanie kremu do tortu. Należy ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ,dodać śmietanfixy i na koniec delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Wystudzony biszkopt podziel na 3 części. Biszkopt dokładnie nasącz wystudzoną kawą wymieszaną z amaretto.
Pierwszą warstwę biszkoptu obficie posmaruj kremem, następnie posyp startą gorzką czekoladą. Na to połóż 2 biszkopt i powtórz czynność. Na koniec połóż ostatni biszkopt i rozsmaruj pozostałą część kremu ( posmaruj również boki tortu ).
Wierzch tortu posyp startą gorzką czekoladą. Boki tortu obłóż podłużnymi biszkoptami.
Na krótką chwilę włóż tort do lodówki podczas gdy będziemy przygotowywać czekoladę do truskawek.
Przygotuj 2 miseczki. Do jednej włóż białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Do garnka z gorącą wodą włóż obie miseczki. Mieszaj czekolady do czasu gdy się rozpuszczą. Gdy mleczna czekolada stanie się płynna zamaczaj w niej truskawki do połowy, następnie włóż je do lodówki tak by czekolada stwardniała. Gdy czekolada na truskawkach stwardnieje zrób ryski z białej czekolady.
Truskawki ułóż na torcie w okrąg.