Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99080
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5102
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Staropolski piernik powinien dojrzewać nawet 2 miesiące. Ale co jeśli nie mas...
Odsłon: 99080
Puszysty piernik last minute, który zrobicie w zaledwie kilka chwil. Wystarcz...
Odsłon: 224
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 5102
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13743
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5914
Składniki
Białka jajek utrzyj z cukrem na gęstą, lśniącą masę , po kolei dodawaj żółtka . Następnie stopniowo dodawaj 1 szklankę mąki z łyżeczką proszku do pieczenia. Całość lekko wymieszaj łyżką. Masę przełóż do wcześniej wysmarowanej tłuszczem blaszki. Biszkopt pieczemy w 180 stopniach przez ok. 40 minut.
Po upieczeniu biszkopta wyjmij go z pieca, chwilę poczekaj aż się ostudzi i wyjmij go z blaszki.
Następny krok to wykonanie kremu do tortu. Należy ubić śmietanę z cukrem pudrem i cukrem waniliowym ,dodać śmietanfixy i na koniec delikatnie wymieszać z serkiem mascarpone.
Wystudzony biszkopt podziel na 3 części. Biszkopt dokładnie nasącz wystudzoną kawą wymieszaną z amaretto.
Pierwszą warstwę biszkoptu obficie posmaruj kremem, następnie posyp startą gorzką czekoladą. Na to połóż 2 biszkopt i powtórz czynność. Na koniec połóż ostatni biszkopt i rozsmaruj pozostałą część kremu ( posmaruj również boki tortu ).
Wierzch tortu posyp startą gorzką czekoladą. Boki tortu obłóż podłużnymi biszkoptami.
Na krótką chwilę włóż tort do lodówki podczas gdy będziemy przygotowywać czekoladę do truskawek.
Przygotuj 2 miseczki. Do jednej włóż białą czekoladę, a do drugiej mleczną. Do garnka z gorącą wodą włóż obie miseczki. Mieszaj czekolady do czasu gdy się rozpuszczą. Gdy mleczna czekolada stanie się płynna zamaczaj w niej truskawki do połowy, następnie włóż je do lodówki tak by czekolada stwardniała. Gdy czekolada na truskawkach stwardnieje zrób ryski z białej czekolady.
Truskawki ułóż na torcie w okrąg.