Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyborny biszkopt keksowy przełożony delikatnym kremem śmietanowo -jogurtowym z kawałkami czekolady. Całość zwieńczona warstwą truskawek zatopionych w galaretce o smaku truskawkowym. Wyjątkowo smaczny, delikatny tort doskonały na urodzinowe lub imieninowe imprezy!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5343
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2536
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7001
Polecam.
Odsłon: 143
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5343
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2536
Składniki
Pieczemy biszkopt. Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej. Forma okrągła o średnicy 22 cm wyłożona na dnie papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzany do temperatury 170 °C (góra-dół bez termoobiegu). Do misy miksera wbijamy jajka, wsypujemy szczyptę soli, cukier wanilinowy i zaczynamy ubijać masę jajeczną na wysokich obrotach miksera. Powoli dosypujemy cukier. Miksujemy 3-4 minuty, aż masa zbieleje i lekko napuszy się. Teraz dodajemy skrobię, łączymy z masą już na niskich obrotach i wlewamy mleko i olej. Krótko mieszamy. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy do masy jajecznej i miksujemy nadal na małych obrotach tylko do połączenia składników. Nie miksujemy długo, aby nie napowietrzyć ciasta za mocno. Tak przygotowany biszkopt przelewamy do tortownicy i pieczemy go 40-45 minut (do suchego patyczka). Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika, lekko studzimy i kroimy na trzy blaty. Wypukłą górę odkładamy. Możemy zrobić z niej bajaderki lub zjeść na podwieczorek.
Kręcimy krem straciatella. Kremówka, mascarpone i jogurt muszą być mocno schłodzone. Żelatynę wsypujemy do miseczki, zalewamy zimną wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach, odkładamy na bok. Napęczniałą żelatynę podgrzewamy w kąpieli wodnej do całkowitego rozpuszczenia. Uważamy, aby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy do przestudzenia. Do misy miksera przesiewamy cukier puder, wsypujemy cukier wanilinowy, wrzucamy mascarpone i kremówkę. Ubijamy całość mikserem na wysokich obrotach około 4 minuty. Masa ma być ubita na sztywno. Do tak ubitej kremówki z mascarpone dodajemy jogurt, krótko mieszamy i wlewamy żelatynę rozmieszaną z czubatą łyżką kremu. Miksujemy do połączenia składników. Odkładamy mikser. Do kremu wsypujemy wiórki czekoladowe i łączymy je delikatnie z kremem.
Składamy tort. Galaretkę rozpuszczamy w 400 ml gorącej wody, odstawiamy do lekkiego stężenia. Truskawki kroimy na ćwiartki. Kremem przekładamy od razu po ubiciu warstwy ciasta, wstawiamy do lodówki na 3-4 godziny, aby się ustabilizował.
W momencie, gdy galaretka lekko stężeje układamy na wierzchu tortu pokrojone truskawki i zalewamy galaretką. Wkładamy tort do lodówki na kilka godzin.
Tort truskawkowa straciatella gotowy!
Nasze rady: Zrobiłyśmy trzy warstwy biszkoptu i tort wyszedł bardzo wysoki, ale jeśli chcemy zrobić dwie warstwy biszkoptowe i jedną kremu użyjemy do pieczenia biszkoptu tortownicę o średnicy 26 cm. Biszkopt wyjdzie nam bardziej równy (bez górki). Galaretka musi nieco stężeć inaczej wsiąknie w ciasto. Blatów nie trzeba nasączać, biszkopt jest wilgotny i krem również go nawilża dodatkowo!