Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort truskawkowo kiwiowy, mocno nasączony. Plastry biszkoptu nasączone, przełożone konfiturą z truskawek i kremami, śmietankowym i truskawkowym.
forma o średnicy 26 cm, mikser, długi nóż
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Rozgrzewająca zupa na pożegnanie Zimnych Ogrodników.
Odsłon: 56
Pikantne skrzydełka tak nam smakowały,że postanowiliśmy użyć tego samego zest...
Odsłon: 114
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 10342
Toskańska zupa pomidorowa.
Odsłon: 113
Delikatne kotleciki z piersi kurczaka, lekko przyprawione, w sam raz na obiad...
Odsłon: 1006
Składniki
Wykonanie biszkoptu: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 45-50 minut w temperaturze 160 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry.
Wykonanie kremu śmietankowego: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem i aromatem waniliowym na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i miksujemy na bardzo małych obrotach. Wykonanie kremu truskawkowego: Śmietankę ubijamy na sztywno. Podczas ubijania śmietanki w momencie gdy zacznie gęstnieć dodajemy stopniowo masę śmietanową, truskawkową i miksujemy do jej zgęstnienia. Wykonanie tortu: Układamy spodni plaster biszkoptu na płaskiej podkładce, nasączamy, rozsmarowujemy powidła. Na warstwę z powidłami nakładamy warstwę kremu śmietankowego. Na wysmarowany plaster kremem nakładamy kolejny plaster biszkoptu i nasączamy go, oraz nakładamy warstwę kremu truskawkowego, krem równamy i nakładamy kolejny plaster biszkoptu, nasączamy i nakładamy krem truskawkowy i nakładamy ostatni plaster biszkoptu, nasączamy go i nakładamy warstwę kremu śmietankowego także i na boki. Wierzch tortu robimy układając kawałki owoców truskawek i kiwi. Boki tortu dekorujemy płatkami kokosowymi oraz innymi dekoracjami, kwiatki, listki. Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego !!!