Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wykonanie tortu nie jest trudne, nie jest też pracochłonne. Przy czym tort ładnie się prezentuje i jest pyszny.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12820
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1450
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14068
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5845
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 12820
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1450
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 14068
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 5845
Składniki
Białka jajek oddzielić od żółtek. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać przez sito. Białka ubić z 4 łyżkami zimnej wody na sztywną pianę. Ubijając dodawać cukier, sok z cytryny i żółtka. Na koniec dodać mąkę. Przygotowaną masę wykładamy do tortownicy o średnicy ok. 20cm. Formę wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Biszkopt pieczemy około 30minut w piekarniku nagrzanym do 170stopni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia.
Truskawki umyć, oberwać ich szypułki i przetrzeć je w blenderze. Galaretkę i żelatynę rozpuścić w pół szklanki wody. Na sztywno ubić śmietankę kremówkę z cukrem. Następnie, cały czas ubijając, stopniowo dodawać serki homogenizowane i mus truskawkowy. Na koniec, dodać lekko tężejącą galaretkę. Dokładnie wymieszać, by połączyć wszystkie składniki.
Ostudzony spód tortu przeciąć na trzy części. Tort przełożyć masą, zostawiając część na posmarowanie tortu w wierchu. Tort udekorować połówkami truskawek.