Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort składający się z dwóch biszkoptów kakowych przeciętych na pół przełożony masami o smaku czekolady, brzoskwiń, orzechów i kawy . Nasączony syropem z brzoskwiń z dodatkiem spirytusu.Tort przygotowałam na urodziny dla szwagra.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10675
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4796
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 902
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9108
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1348
Składniki
Biszkopt Białka oddziel od żółtek.Ubij na sztywno z cukrem dodając po jednym żółtku. Następnie dodaj olej, oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao.Dokładnie wymieszaj. Blachę o wymiarach 26 x35 wyłóż papierem do pieczenia i wylej ciasto. Biszkopt piec około 25 minut w temperaturze 180 st. Po wystudzeniu przekrój na pół. Upiecz jeszcze jeden taki sam biszkopt według tego przepisu.
Krem Białka oddziel od żółtek.Ubij z cukrem na sztywno dodając po jednym żółtku. Misę z masą jajeczną umieść na garnku z wrzącą wodą i nadal ubijaj nad parą aż do rozpuszczenia cukru. Zdejmij masę z nad pary i cały czas mieszaj do całkowitego wystygnięcia żeby się nie zdążyła.
Miękkie masło utrzyj na puszystą masę dodaj powoli masę jajeczną cały czas mieszając mikserem. Gotowy krem podziel na 4 części , wcześniej odłóż 5 łyżek do posmarowania boków.
Do pierwszej części dołóż słoiczek kremu czekoladowego wymieszaj.
Do drugiej odsączone i pokrojone w kostkę brzoskwinię.Wymieszaj
Do trzeciej orzechy włoskie wcześniej zalane szklanką przegotowanego mleka, wystudzone i lekko odciśnięte na sicie.
Do czwartej odciśnięte fusy z kawy.
Biszkopty przecięte na pół, nasącz pozostałym syropem z brzoskwiń z dodatkiem spirytusu Na pierwszy nasączony blat biszkoptu posmaruj masę czekoladową, przykryj drugim nasączonym blatem, i połóż masę brzoskwiniową, kolejny blat biszkoptu i masa orzechowa przykryj ostatnim blatem i posmaruj masa kawową, boki posmaruj odłożona masą
Biszkopty pokrusz i rozdrobnij, obsyp boki tortu.Wierz udekoruj dowolnie kwiatkami i zrób dowolny napis. Tort urodzinowy wstaw do lodówki najlepiej na całą noc.