Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój pierwszy w życiu tort. Zrobiony z miłością. W smaku genialny z wyglądu też niczego sobie. Warto próbować bo skoro mi wyszedł to i Tobie wyjdzie!
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1527
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Delikatne mięso świetnie komponuje się z dodatkami jakie dodałam do sosu. Ser...
Odsłon: 1264
Stek kalafiorowy to prosty przepis na danie inspirowane kuchnią włoską, który...
Odsłon: 1527
Prosty, łatwy w przygotowaniu , puszysty i smaczny sernik na sobotnie popołud...
Odsłon: 748
Składniki
Tort zaczynamy od przygotowania dzień wcześniej biszkoptu. Proporcje podane na tortownice średnicy 26cm Białka odzielamy od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy drobny cukier i nadal miksujemy do uzyskania delikatnej błyszczącej masy, następnie dodajemy żółtka , po połączeniu dodajemy obie mąki oraz proszek do pieczenia ,możemy sobie wcześniej przesiać aby napowietrzyć suche składniki. Dodajemy do masy delikatnie mieszając szpatułką. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem, brzegi wystarczy delikatnie natłuścić. Pieczemy w temp 170 stopni góra dół ok 35min do suchego patyczka. Po tym czasie możemy zostawić biszkopt w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami do następnego dnia.
Tynk. W małym rondelku podgrzewamy 100ml śmietanki, tak aby nie doprowadzić do wrzenia ,następnie dodajemy białą czekoladę, wszystko dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, odstawiamy do przestygnięcia. Masło ubijamy na puszystą masę, dodajemy powoli czekoladę z rondelka. Powinna nam wyjść aksamitna puszysta masa. Gdy by śmietanka się zwarzyła należy odstawić tynk na chwilę do lodówki ok 10min i spróbować ubić jeszcze raz. Odstawiamy do lodówki.
Bita śmietana do podkładów. 300ml śmietany oraz śmietan fix ubijamy na puszystą masę, w między czasie dodajemy dwie łyżki cukru pudru. Gdy śmietana będzie ubita ,dodajemy serek mascarpone i dosłownie chwile mieszamy.
Składanie tortu. Biszkopt dzielimy na 3 części, spód dajemy na wierzch bo to on tworzy nam gładką powierzchnię. Każdą część nasączamy herbatą, ja użyłam malinowej. Następnie rozprowadzamy dżem oraz bitą śmietanę, dajemy kolejną część biszkopta, bitą śmietanę i na wierzch ostatnią część biszkopta. Możemy zacząć tynkować tort, gdy by masa była zbyt płynna bądź zbyt sztywna należy chwilę ubić jeszcze raz. Otynkowany tort zdobimy. Ja zostawiłam odrobinę tynku do zrobienia szprycą małych ozdób. Wyłożyłam świeżymi owocami oraz pokruszoną bezą.
Tort wyszedł genialny, i w cale nie jest za słodki jak by mogło się wydawać. Smacznego.