Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno w kształcie tortu. Tort serowy warstwowy z polewą czekoladową. Tort zrobiłam dla wnuczka, mojego brata, miłośnika BRAWL STARS.
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 20
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 34
Niezwykle prosta, szybka sałatka , bo zrobisz ją w ciągu kilkanaście minut, a...
Odsłon: 20
Smaczne danie gotowe w piętnaście minut.
Odsłon: 34
Składniki
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką.Przelać do tortownicy 27 cm. wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.20 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić bok, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć blaszkę i papier. Odstawić do przestygnięcia.Biszkopt włożyć z powrotem do tej samej tortownicy ale na dole z grubszą podkładką pod tort i wysoko zabezpieczonymi bokami.
krem 1-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem i fixem. Dalej ubijać dodając serek i frużelinę. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Wylać do tortownicy i schłodzić przynajmniej z pół godziny w lodówce.
krem 2- Najpierw zetrzeć czekoladę na tarce jarzynowej. Postąpić jak z 1 kremem, lecz czekoladę wmieszać na koniec po żelatynie. Wylać do tortownicy i schłodzić w lodówce.
krem 2- Postąpić jak z 1 kremem i wylać do tortownicy. Ponownie schłodzić w lodówce, ale dłużej, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy.Przenieść na paterę.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypując w proszku. Posmarować całą tort, wygładzić i schłodzić.
drip-cake-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance. Ostudzić do jeszcze płynnego i polać górę tortu, tak żeby spływała w formie sopelków po bokach, tworząc efekt drip-cake. Można wpierw nalać do rożka papierowego i wokół tortu zrobić sople, potem wylać na górę i rozsmarować. Trzeba się śpieszyć bo na schłodzonym tynku, polewa szybko gęstnieje.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.(najlepiej mieszać ręką, żeby wyczuć czy się skleja). Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne. Brać porcjami, rozwałkować i w/g namalowanego wzoru powycinać.
Farbki rozmieszać z odrobiną alkoholu i pomalować pędzelkiem wycięte formy.
Resztę masy zafarbować i zrobić napis i kwiatki. Gotowe przechowywać w lodówce.
Gotowy tort udekorować i przetrzymywać w lodówce.