Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prosty torcik urodzinowy pomarańczowy dla małej dziewczynki. Delikatny i aromatyczny. Najważniejsze, że bardzo smakuje dzieciom, co już miałyśmy okazję kilka razy sprawdzić!
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1659
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1084
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 178
Polecam. Domownicy byli zgodni. To jest pyszne. Na zdrowie.
Odsłon: 1659
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1084
Wyśmienita rolada ze schabu faszerowana mięsem mielonym z dodatkiem warzyw. Ś...
Odsłon: 178
Składniki
Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej.
Tortownica 20 lub 22 cm średnicy wyłożona na dnie papierem do pieczenia.
Piekarnik rozgrzany do 160 °C (góra-dół bez termoobiegu).
Mąkę i proszek do pieczenia odważamy i przesiewamy do miski. Odkładamy na bok.
Pomarańczę wyparzamy i ocieramy ze skórki (bez białego miąższu). Dodajemy do skórki sok z pomarańczy, aromat i olej. Odkładamy na bok.
Do misy miksera wbijamy całe jajka, dajemy szczyptę soli. Zaczynamy ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Wsypujemy skrobię oraz cukry. Ubijamy całość 10-12 minut. Masa ma się napuszyć, zbieleć i potroić objętość. Skrobia ma za zadanie ustabilizować masę, aby trzymała formę. Biszkopt będzie puszysty i wilgotny. Na koniec wlewamy mokre składniki, krótko mieszamy mikserem. Odkładamy mikser i mąkę z proszkiem dodajemy do masy jajecznej stopniowo. Wtłaczamy ją delikatnie łyżką lub łopatką silikonową. Gotowe ciasto przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika już nagrzanego. Pieczemy biszkopt 35-40 minut (do suchego patyczka). W większej tortownicy upiecze się biszkopt bez górki, w mniejszej będzie wyższy, ale trochę się wybrzuszy. Biszkopt jest mocno wilgotny i do kremu z mascarpone nie trzeba go nawilżać. Nadaje się od razu do przekrawania na blaty, nie musimy go schładzać w lodówce przed przekrawaniem.
Krem: Ta ilość kremu wystarcza do przełożenia tortu o średnicy 20 cm. Wszystkie składniki kremu muszą być doskonale schłodzone (najlepiej kremówkę i ser trzymać w lodówce całą noc) inaczej krem nam się nie ubije na sztywno. Możemy dla pewności dodać jedną porcję śmietan-fix-u do tej ilości składników, ale nie jest to konieczne.
Do misy miksera (może być ręczny lub planetarny) wlewamy kremówkę, wsypujemy cukry oraz dokładamy ser mascarpone. Ubijamy krem najpierw na najniższych obrotach, a gdy zaczyna już trochę gęstnieć zwiększamy obroty do maksimum i ubijamy do momentu, aż masa będzie sztywna, tj. około 4-5minut. Planetarny mikser ubije krem trochę szybciej. Należy uważać, aby nie „przebić” kremu na masło, co może się nam zdarzyć, gdy za długo będziemy go ubijać. Na koniec dodajemy aromat i mieszamy całość łyżką lub łopatką silikonową. Krem jest od razu gotowy do użycia. Po przełożeniu kremem ciasta wkładamy do lodówki na kilka godzin, aby masa się ustabilizowała.
Przestudzony biszkopt przekrawam na pół. Jeśli wypiekła nam się „czapeczka”, ścinamy ją. Możemy wykorzystać resztki biszkoptu do zrobienia bajaderek.
Układamy dolny biszkopt na paterze i wykładamy na niego 1/2 kremu. Przykrywamy drugą połową biszkoptu. Obkładamy tort kremem, zostawiamy trochę kremu do przyozdobienia go.
My dodałyśmy do dołożonego kremu odrobinę barwnika i boki tortu ozdobiłyśmy różowymi rozetkami.
Tak przygotowany tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Tuż przed podaniem na stół posypujemy tort gotową posypką.
Prosty tort urodzinowy dla dziewczynki gotowy!