Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort "Piłka" ,dla miłośniczki koszykówki. Tort nadziany kremem mlecznym z OREO. Tort z dekoracjami z mleka w proszku. Tort zrobiłam dla wnuczki mojego brata.
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2199
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 258
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2199
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 147
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 258
Składniki
biszkopt 1-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia, jednocześnie mieszać ale już łopatką. Wylać do foremki Półkula 24 cm.posmarowanej. Piec ok.40 min. w 175*. Pod koniec pieczenia można przykryć papierem do pieczenia. Lecz przed wyjęciem z pieca sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy upieczony.Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć foremkę i odstawić do przestygnięcia.
biszkopt 2-Wykonać jak poprzedni z tym, że przelać do tortownicy 24 cm. wyłożonej papierem na dole. Piec ok.15 min. i ostudzić.
W biszkopcie półkuli, wydrążyć środek, zostawiając z 2,5 cm. boków. Starać się nie uszkodzić na wylot.
Wydrążony biszkopt, włożyć do tej samej foremki, lecz zafoliowanej.
krem mleczny-Najpierw posiekać ciasteczka.Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z serkiem, mlekiem skondensowanym i fixem. Potem dodawać po trochu mleka w proszku i zmiksować. Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać posiekane ciastka i wymieszać wszystko najlepiej drewnianą łyżką. Śpieszyć się, bo masa gęstnieje. Wyłożyć do środka tortu i wyrównać.
Przykryć biszkoptem nr.2 i schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, przykryć podkładką do tortów i paterą. Obrócić do góry nogami.
tynk-Miękkie masło zmiksować do białości. Potem z mlekiem skondensowanym a na koniec z mlekiem w proszku. Posmarować cały tort i schłodzić.Troszkę masy zafarbować na zielona, będzie jako trawa.
pokrycie-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem w płynie.(najlepiej mieszać najpierw łyżką drewnianą, potem ręką, żeby wyczuć czy się skleja).Zagnieść jak na twarde ciasto, ale plastyczne.Zafarbować na pomarańczowo a troszkę na czarno.Tą pomarańczową masę rozwałkować na duże koło. Przenieść na tort.
Wygładzić, zaczynając od góry i naciągając masę, żeby przyległa do tortu. Obciąć dół wokół tortu.
Poklepać tarką, stroną do tarcia ziemniaków na placki,żeby wyglądało jak skóra. Zaznaczyć rowki na piłce.
Czarną masę rozwałkować i wyciąć pasy.
Te pasy, przykleić w zaznaczone rowki, odrobiną wody.
Z zielonej masy z tynku, zrobić odpowiednią tylką a'la trawę, wokół tortu.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej nawet kilka dni i przechowywać w lodówce. Masę podzielić na kawałki i zafarbować. Zafarbowaną masę przechowywać w woreczku foliowym.
Zrobić odpowiednie dekoracje.
Udekorować tort i przechowywać w lodówce. Kroić ciepłym i ostrym nożem.