Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla chłopca miłośnika gry Splaton 2. Tort z biszkoptem, przełożony kremem jagodowym i z nutellą. Tort z dekoracją z mleka w proszku.Tort zrobiłam na bal urodzinowy dla wnuczka mojego brata.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 815
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 846
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 815
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 73
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać łopatką. Na koniec dodać olej i wymieszać. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 30x30 cm.wyłożonej papierem tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika,trochę odczekać i obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej, wtedy łatwiej się kroi.
Spodni blat biszkoptowy, włożyć do zabezpieczonej tortownicy i nasączyć połową frużeliny.
krem 1-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę, ubić z pudrem,serkiem i fixem. Potem dodać frużelinę i zmiksować.Następnie dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować.Dodać borówkę i łopatką wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
krem 2- Postąpić jak z poprzednim z tym, że przed żelatyną, dodać miękką nutellę. Wyłożyć do tortownicy. Przykryć ostatnim blatem biszkoptowym i schłodzić kilka godzin w lodówce. Najlepiej na całą noc.
Po schłodzeniu, zdjąć zabezpieczenia i rant z tortownicy. Przykryć paterą i odwrócić ''do góry nogami''. Będzie góra równiejsza.
tynk-Zmiksować miękkie masło, do białości. Miksując dolewać mleko skondensowane potem dosypywać w proszku. Posmarować cały tort, można skręconym kawałkiem ręcznika papierowego, poklepać powierzchnię tynku.
ozdoby-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem i stopniowo dodawanym mlekiem.Zagnieść jak na plastyczne ciasto.Najlepiej mieszać ręką, wtedy wyczuje się, czy masa się skleja. Następnie wyrobić masę na stolnicy, podsypując cukrem pudrem.Podzielić na kawałki i część zafarbować, jadalnym barwnikiem.Masę przetrzymywać w woreczku foliowym. Brać po kawałku masy i wycinać wzory.
Zrobić też resztę dekoracji i przetrzymywać w lodówce aż do dekorowania tortu.
Na jeszcze nie stwardniałym tynk na torcie, przykleić dekoracje. Tort przechowywać w lodówce i kroić ciepłym i ostrym nożem.