Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort na bal urodzinowy dla miłośniczki koni. Tort z kremem jagodowym i stracciatello. Tort z ozdobami z mleka w proszku.Tort robiłam dla wnuczki mojego brata.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5657
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34190
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5657
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 948
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 245
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 34190
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 94
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiewać mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać ale łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole.Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy blaty. Najlepiej biszkopt upiec dzień wcześniej, bo łatwiej się kroi.
Połową dżemu posmarować spód biszkoptu, który jest ułożony w tortownicy. Żelatynę dobrze jest rozmieszać w metalowej miseczce, bo łatwiej jest sprawdzać temperaturę. krem jagodowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego, lecz nie przyśpieszać.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser, frużelinę i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem. Posmarować resztą dżemu. krem stracciatella-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego.Czekoladę zetrzeć na tarce.Zimną śmietanki ubić z pudrem i śnieżką. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z letnią żelatyną,dodać czekoladę i szybko wymieszać.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć trzecim blatem i schłodzić kilka godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
obłożenie- Zmiksować śmietankę z kremem, w/g wskazówek na opakowaniu. Posmarować cały tort.
Namalować wzór głowy konika. ozdoby-Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, potem stopniowo dodawać po łyżce mleka w płynie i olejek. Zagnieść jak na twarde ciasto.Większą część zafarbować na różowo. Resztę na inne kolory i przetrzymywać w woreczku foliowym.Część różowej masy rozwałkować i wyciąć głowę konika, w/g wzoru. Z reszty masy zrobić ozdoby konika i na cały tort. Wyciąć podstawę pod ozdoby i przykleić odrobiną wody.
Dekorację ułożyć na górze tortu. Na dole ułożyć wianek z kwiatuszków. Tort przetrzymywać w lodówce. Kroić ciepłym nożem.