Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort dla dzieci na imprezę urodzinową. Tort z dekoracją z mleka w proszku, przedstawiającą bajkowego Reksia. Tort zrobiłam dla maluszka w rodzinie.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 833
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8222
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13077
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 419
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2261
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 833
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8222
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13077
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 419
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 136
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2261
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25-30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.
Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć sokiem z brzoskwiń. krem serowy z brzoskwiniami-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami ser, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Wmieszać pokrojone w kostkę brzoskwinie. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć sokiem. krem serowo-jagodowy- Postąpić jak przy 1 kremie, lecz frużelinę dodać przed żelatyną.Wyłożyć do tortownicy.
Przykryć trzecim blatem biszkoptowym i schłodzić, parę godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia. Ułożyć na paterze.
tynk-W śmietance rozpuścić czekolady nad parą i ostudzić.Masło miękkie zmiksować na puch dodając cukier puder. Następnie dodawać czekolady i zmiksować.Posmarować cały tort. Można podzielić smarowanie na dwa etapy. Połową kremu posmarować tort i jego schłodzić z pół godz.Potem posmarować resztą kremu. Można wygładzić na równo, albo poklepać zgniecionym ręcznikiem papierowym.
dekoracje-Dekoracje zrobić wcześniej.Wymieszać mleko suche z przesianym cukrem pudrem, olejkiem i stopniowo dodawanym mlekiem. Zagnieść jak na twarde ciasto.Podzielić na porcje i zafarbować. Żeby farba ładniej zafarbowała, to rozmieszać z kropelka wody.Białą masę rozwałkować i wyciąć wzór pieska w/g wcześniej namalowanego wzoru.
Zrobić też resztę dekoracji. Udekorować tort i przetrzymywać w lodówce.