Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z biszkoptem z posypką cukrową i wkładką waflową. Tort przełożony dwoma kremami. Tort z dekoracją czekoladową i z mleka w proszku. Tort przedstawia ''Zachód Słońca''. Tort zrobiłam dla najstarszego wnuka.
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 331
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 130
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 331
Dzisiaj coś sprawdzonego gdyż kuchnia indyjska jest smaczna i lubiana
Odsłon: 317
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 130
Pierogi ruskie uwielbiam od najmłodszych lat, a smak na nie miałam już od daw...
Odsłon: 183
Składniki
wkładka waflowa-Wafelki pokroić na pół cm. kwadraciki. Białka ubić ze szczyptą soli, potem żółtkami, dodawanymi po jednym.Przesiać mąkę z proszkiem i wymieszać delikatnie łopatką. Na koniec wmieszać wafelki. Wyłożyć do tortownicy 27 cm. wyłożonej krążkiem papieru na dole. Piec ok.20 min. w 175 *
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką.Domieszać cukrową posypkę. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.25 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 2 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
Spód biszkoptu włożyć do tortownicy,tej samej co piekło się biszkopt.Zabezpieczyć wyżej tortownicę. Połową musu owocowego posmarować biszkopt w tortownicy. krem michałkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę, ser, jogurt, cukier puder zmiksować z fixem. Następnie dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować.Na koniec wmieszać starte na tarce cukierki. Zaraz wyłożyć do tortownicy.
Włożyć wkładkę waflową. Posmarować resztą musu owocowego.Jeśli wkładka jest twarda to mus można rozrzedzić z 1/3 szklanki gorącej wody. krem z Ptasim Mleczkiem- Postąpić jak przy poprzednim kremie z tym że czekoladki pokroić w małą kostkę. Krem wyłożyć do tortownicy.
Przykryć górą biszkoptu i schłodzić parę godzin w lodówce. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
obłożenie-Nad parą rozpuścić czekolady w śmietance i ostudzić.Miękkie masło zmiksować z pudrem i czekoladami. Połowę zafarbować na czerwono a resztę na pomarańczowo i żółto. Żółtą masą posmarować dolną część tortu, mniej więcej w 1/3 wysokości tortu. Następnie rozprowadzić masę pomarańczową. Na koniec posmarować resztę tortu z góra.Masę na torcie wyrównać za pomocą dużej szpatułki.
ozdoby czekoladowe-Polewę rozpuścić w/g wskazówek na opakowaniu.Rozsmarować na papierze, który odpowiednio zagiąć i zapiąć klamerkami. Po stwardnieniu, odpiąć od papieru. Pokolorować barwnikami rozmieszanymi z paroma kroplami spirytusu.Przykleić postacie piłkarzyków.
ozdoby z mleka w proszku-Wymieszać mleko suche z pudrem i kakao, potem stopniowo dodawać po troszku mleka w płynie. Zagnieść jak na twarde ciasto.Za pomocą mat silikonowych, wykonać koniki i jelonki. Zrobić też odbitki piłkarzyków.Ozdoby przetrzymywać w lodówce.
Przykleić ozdoby z masy plastycznej. Ozdoby czekoladowe włożyć w górę tortu. Tort przetrzymywać w lodówce.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.