Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
ten tort zobaczyłam w Czarnogórskiej telewizji, Julisima i jej deser Vahau bardzo mi się spodobał.W trakcie programu mówiła, że ją zainspirował tort Malakoff, który lubię. Zapisałam kilka przepisów a ciekawych odsyłam do stacji 24 kitchen, jak dopisać sr to będzie serbska, nl to holenderska wersja.
Składniki
1. jajka oraz cukier ubijamy na puszystą masę
2. mieszamy mąkę, proszek, bułkę tartą i czekoladę oraz cukier waniliowy
3. do masy jajecznej wsypujemy mąkę z innymi składnikami, delikatnie przemieszać, dodać mielone migdały i delikatnie mieszać
4. wylać do formy i ja piekłam 25 min, ale włozyłam do nagrzanego do 120st. C podkręciłam do 175 st a po 10 min zmniejszy łam do 150 st.C. Dzięki temu nie przypalił się.
5. gdy wystygnie należy go przełożyć bitą śmietaną: Do śmietany wsypać cukry i ubijać, gdy zaczyna gęstnieć dodać kawę i ubić. Po przełożeniu i udekorowaniu schłodzić w lodówce, min. 2 godz. Ja posypałam tarta czekolada i dlatego jest taki piegowaty.