Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem truskawkowym i stracciatello.Tort oblany kolorową lustrzaną polewą.
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 437
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 963
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 250
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37387
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 437
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 31
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5678
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 963
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 250
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 37387
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
nasączenie- Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
krem truskawkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do letniego, ale jeszcze płynnego i polać cały tort. kolorowe pasy-Białą czekoladę rozdzielić do 3 szklanek i dodać po 2 łyżki śmietanki.Wstawić do garnka z wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.Do jednej szklanki dodać czerwony barwnik do drugiej żółty i wymieszać.Przestudzić i polać ''za nitką'' w różne strony. Cały tort schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.