Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort z kremem truskawkowym i stracciatello.Tort oblany kolorową lustrzaną polewą.
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 267
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
W kuchni zawsze odnajdujemy wyjątkową harmonię smaków, a przygotowanie proste...
Odsłon: 267
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 25 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Wyjąć z piekarnika, obkroić boki, obrócić na ręcznik papierowy, zdjąć papier i odstawić do przestygnięcia. Przekroić na 3 blaty.Najlepiej upiec dzień wcześniej.
nasączenie- Spód włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki. Nasączyć połową kawy.
krem truskawkowy-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Dodawać porcjami jogurt, ciągle miksując.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą kawy.
krem stracciatello-Żelatynę rozmieszać z gorącą wodą. Ostudzić do letniego.Śmietankę zmiksować z pudrem, potem śnieżką.Na koniec dolewać letniej żelatyny i krótko zmiksować. Zaraz wyłożyć do tortownicy. Przykryć górą biszkoptu i schłodzić kilka godzin w lodówce.
Po schłodzeniu zdjąć obręcz z tortownicy i ułożyć tort na paterze.
glazura-Wymieszać żelatynę z odrobiną wody i odstawić do napęcznienia. Wymieszać cukier z kakao i śmietanką. Wstawić na parę i mieszać do rozpuszczenia cukru. Na koniec zdjąć z ognia i wmieszać żelatynę do rozpuszczenia. Chwilę mieszać do letniego, ale jeszcze płynnego i polać cały tort. kolorowe pasy-Białą czekoladę rozdzielić do 3 szklanek i dodać po 2 łyżki śmietanki.Wstawić do garnka z wodą i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia.Do jednej szklanki dodać czerwony barwnik do drugiej żółty i wymieszać.Przestudzić i polać ''za nitką'' w różne strony. Cały tort schłodzić.
Tort kroić ostrym i ciepłym nożem.