Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatny, puszysty biszkopt czekoladowy i lekki krem śmietankowo-czekoladowy ... poezja :-)
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Prosty w przygotowaniu, puszysty i smaczny sernik. Sernik przygotowany na spo...
Odsłon: 135
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 670
Składniki
Biszkopt: Biszkopty i krem śmietankowo-czekoladowy przygotowuję dzień przed dekorowaniem tortu. Biszkopt: (wszystkie składniki na biszkopt należy podzielić na pół i upiec 2 biszkopty, po wystudzeniu każdy przekroić wzdłuż na 2 blaty). Białka ubić na sztywną pianę, dodawać stopniowo cukier i cukier waniliowy. Następnie dodawać żółtka, nadal mieszając. Mąkę, proszek do pieczenia i budynie przesiać i dodać do masy. Całość delikatnie wymieszać. Przełożyć do blachy (u mnie średnica 26cm) wysmarowanej tłuszczem, piec w temp. 170 stopni ok. 30 min. Odrazu po wyjęciu biszkoptu z pieca należy opuścić go z wysokości 30-40 cm na podłogę. Wystudzić. Krem śmietankowo-czekoladowy: Śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzić. Do masy śmietankowo-czekoladowej wsypać śnieżkę, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodać strumykiem żelatynę i dobrze wymieszać. Na paterę lub talerz położyć 1 blat biszkoptu, naponczować (wodą z sokiem z cytryny i cukrem) delikatnie (biszkopt jest delikatny i puszysty). Wyłożyć 1/3 kremu, wyrównać, ułożyć połowe malin, wcisnąc je delikatnie w krem, położyć drugi blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać, ułożyć resztę malin, delikatnie wcisnąć w krem. Położyć trzeci blat biszkoptu, naponczować, wyłożyć kolejną część kremu, wyrównać. Na wierzch położyć ostatnią część blatu biszkoptowego, wierzch tortu posmarować resztą cienką warstwą kremu. Wstawić do lodówki na ok. 1 godz.
Krem miodowy: Śmietanka i serek mascarpone powinny być dobrze schłodzone. W misie miksera umieścić śmietankę i serek mascarpone. Ubić do otrzymania gęstego kremu. Dodać płynny miód, sok z cytryny i przez chwilę zmiksować do połączenia. Posmakować krem - jeśli będzie zbyt mało słodki, dodać więcej miodu. Wierzch i boki schłodzonego tortu posmarować kremem. Pozostałym kremem udekorować tort według upodobań.
Do części kremu do dekoracji dodałam różowy barwnik
Tort schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Przechowywac w lodówce. Tort tym razem przygotowałam na chrzciny. Smacznego :-)