Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny torcik z kremem śmietanowym, banami oraz musem truskawkowym. Pyszne połączenie smaków na wyjątkową okazję. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl Przepis na 1 tort o średnicy 20 cm i wysokości 12 cm
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2036
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 280
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 859
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 994
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 307
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2036
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 280
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 859
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 994
Śledzie są super rybą bogatą w wiele witamin. Są również dobrym źródłem białk...
Odsłon: 307
Składniki
Biszkopt: • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach • Mąki mieszamy razem, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką • Masę przelewamy do tortownicy (lub rantu cukierniczego) i pieczemy przez 35 minut w temperaturze 170 bez termoobiegu (tortownicy niczym nie smarujemy) • Po upieczeniu rzucamy biszkoptem z wysokości około 30 cm na blat (zapobiega to jego opadnięciu) i zostawiamy do ostudzenia • Kiedy biszkopt ostygnie dzielimy go na 3 równe części i lekko nasączamy ponczem
Krem: • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut Karmelizowane banany: • Banany rozdrabniamy widelcem • Cukier wsypujemy na patelnię i podgrzewamy aż powstanie złoty karmel • Na patelnię dodajemy rozgniecione banany i łyżkę soku z cytryny, podgrzewamy kilka minut • Do całości dodajemy masło i mieszamy, odstawiamy do ostygnięcia
Poncz: • Składniki na poncz mieszamy razem Mus truskawkowy: • Uwaga, mus truskawkowy najlepiej zacząć przygotowywać kiedy będziemy mieli już złożony 1 poziom tortu • Żelatynę zalewamy czterema łyżkami wody, pozostawiamy do spęcznienia (na kilka minut) • Truskawki umieszczamy na patelni wraz z cukrem i podgrzewamy aż zmiękną, następnie całość blindujemy • Rozdrobnione truskawki doprowadzamy do wrzenia, zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę, mieszamy do rozpuszczania i studzimy • Śmietanę ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy ostudzone truskawki z żelatyną i delikatnie mieszamy • Mus wstawiamy do lodówki i wyjmujemy gdy zaczyna tężeć
Tynk: • Białka oddzielamy od żółtek i przekładamy do szklanej misy • Do białek dodajemy cukier, całość podgrzewamy nad kąpielą wodną do momentu rozpuszczenia cukru • Białka przekładamy do misy miksera, ubijamy około 10-12 minut do uzyskania sztywnej piany • Do piany dodajemy porcjami masło (w temperaturze pokojowej) w pewnym momencie masa ulegnie zważeniu, jest to normalne zjawisko w przypadku tego kremu, należy dalej ubijać, aż uzyskamy gładką konsystencję, na końcu dodajemy barwnik i chwilę mieszamy Składanie: • Biszkopt kroimy na trzy równe blaty • Dolny biszkopt nasączamy następnie smarujemy połową kremu śmietanowego, wykładamy karmelizowane banany i pokrywamy pozostałą częścią kremu • Drugi biszkopt również nasączamy i wykładamy mus truskawkowy • Kładziemy górny blat, a całość pokrywamy tynkiem i zdobimy według uznania (Ja użyłam tylki M1 firmy Wilton, różowego barwnika oraz srebrnych perełek)