Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny torcik. Lekki, puszysty biszkopt, delikatny, rozpływający się w ustach krem i lekko kwaskowy mus truskawkowy ... idealne połączenie :-)
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6336
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10309
To danie to wyjątkowo aromatyczna i soczysta warstwowa pieczeń, która zachwyc...
Odsłon: 6336
Prosty skład, prosty przepis. Zrobienie tego chleba nie wymaga żadnych umieję...
Odsłon: 10309
Składniki
Biszkopt (zawsze piekę dzień wcześniej przed składaniem tortu, wtedy łatwiej się kroi, nie kruszy się): Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy (21cm) wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić. Krem śmietankowo-czekoladowy: Dzień wcześniej należy śmietankę wlać do garnka i podgrzać, wrzucić czekoladę połamaną na kostki, mieszać do rozpuszczenia. Wystudzić i wstawić na noc do lodówki. Na drugi dzień żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, przestudzić. Do masy śmietanowo-czekoladowej wsypać śnieżkę i cukier puder, ubić do uzyskania sztywnej masy. Dodawać strumykiem żelatynę, ciągle miksując na najniższych obrotach. Mus truskawkowy: miałam już gotowy zamrożony latem mus, więc podgrzałam go, wsypałam żelatynę i dokładnie wymieszałam żeby żelatyna się dobrze rozpuściła i połaczyła z musem. Jesli używacie świeżych lub mrożonych truskawek w całości, nalezy je umieścić w garnku, podgrzewac aż owoce się rozpadną, dodać cukier i zmiksować blenderem do otrzymania musu, wsypać żelatynę i wymieszać. Mus wystudzić i wstawić do lodówki do czasu lekkiego stężenia. Składanie tortu. Biszkopt nalezy przekroić na 3 lub 4 blaty (wszystko zalezy jak bardzo biszkopt urośnie). Na talerz lub paterę połozyć pierwszy blat, posmarować 1/3 tężejącego musu truskawkowego (można na chwilę wstawić do lodówki aby bardziej stężał i łatwiej smarowało się kremem), wyłożyć 1/5 kremu, wyrównać, połozyć drugi blat biszkoptowy, wyłożyć kolejną częśc musu, kolejną część kremu i tak powtarzać smarowanie każdego kolejnego blatu biszkoptowego. Na ostatni blat i boki wyłożyć krem, wyrównać. Pozostałym kremem dowolnie udekorować. Wstawić do lodówki najlepiej na całą noc. Smacznego :-)