Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny tort z masą czekoladową, uczta dla oka i podniebienia.
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Wyśmienite ciasto o makowo -kokosowym spodzie, kremie budyniowym i ciasteczka...
Odsłon: 92
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 830
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 908
Składniki
Biszkopt jasny: Nastawić piekarnik na 160° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy) Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem, następnie posypać bułką tartą Białka oddzielić od żółtek Białka ubić na sztywną pianę (szybkie obroty miksera) Do ubitej piany dodać porcjami cukier puder i ubijać jeszcze przez 2 minuty Następnie dodajemy żółtka ciągle ubijając mikserem Przesiać obie mąki do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką Mąkę dodajemy do masy w dwóch porcjach miksując na niskich obrotach Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 160° na środkowym ruszcie przez 35 minut. Po ostygnięciu upieczony jasny biszkopt można przeciąć na 3 blaty
Biszkopt ciemny: Nastawić piekarnik na 180° (pieczenie konwencjonalne, bez termoobiegu, dolna i górna grzałka, poziom środkowy) Tortownice o średnicy 20 cm wysmarować masłem i następnie posypać bułką tartą Białka oddzielić od żółtek Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana Dwie mąki i kakao przesiać razem do jednej miski i dokładnie wymieszać łyżką Żółtka łączymy z białkami delikatnymi ruchami Do masy dodajmy porcjami mieszkankę mąki i kakao mieszając szpatułką do momentu połączenia składników Ciasto przelewamy go przygotowanej formy i pieczemy w temperaturze 180° na środkowym ruszcie przez 35 minut. Po ostygnięciu z biszkoptu udało się uzyskać tylko jeden blat odcinając wypukłą górę Biszkopt nie jest zły, ale porównując go do biszkoptu jasnego gorzej wyrósł i był mniej puszysty. Może jest to związane z wyższą temperaturą pieczenia lub większą ilości mąki ziemniaczanej, ale taki przepis znalazłam w internecie. Myślę że można zastąpić go wykorzystując przepis na biszkopt jasny przez dodanie 2 łyżek kakao oraz proporcjonalne zmniejszanie ilość składników tak aby wyszedł jeden lub dwa blaty.
Mus czekoladowy Czekoladę połamać na kostki i roztopić w kąpiel wodnej (wlać do garnka wodę a na nim położyć szklaną miskę tak aby nie dotykała wody, ustawić na średni stopień grzania) Ciepłą ale nie gorącą czekoladę połączyć z serkiem mascarpone Zimną śmietankę ubijamy w zimnej misce na sztywną pianę, do piany dodajemy cukier puder i jeszcze chwile ubijamy Szpatułką delikatnie łączymy ubitą pianę z masą czekoladową a następnie wkładamy do lodówki do czasu dekorowania tortu
Krem maślany Miękkie masło ucieramy mikserem około 8 minut na puszystą masę Jajko warto wyparzyć w gorącej wodzie Białka oddzielić od żółtek Żółtka ucierać z połową cukru pudru aż powstanie puszysta masa Białka ubić z reszta cukru pudru aż powstanie sztywna piana Tak przygotowane składniki dodajemy do puszystego masła Do masy warto dodać sok z cytryny dla poprawy smaku
Masa lukrowa Odmierzamy 70 ml wody którą zagotowujemy i rozpuszczamy w niej 4 łyżeczki żelatyny Następnie dodajemy porcjami glukozę krystaliczną i powoli ją rozpuszczamy, finalnie powstanie kremowa masa Całość studzimy Do ostudzonej masy dodajemy porcjami cukier puder i mieszamy mikserem (mikser planetarny) lub ręcznie W mikserze mieszamy do momentu powstania wilgotnych grudek a potem wyrabiamy ręcznie do powstania plastycznej masy Zawijamy w folię i odstawiamy
Składanie tortu Czekoladowy blat smarujemy konfiturą jagodową Nakładamy biały blat który smarujemy musem czekoladowym Kładziemy kolejny biały biszkopt i smarujemy go konfiturą jagodową a potem musem czekoladowym Jako ostatni nakładamy biały blat Całość kładziemy do lodówki na 2 godziny Po tym czasie smarujemy całość kremem maślanym i ponownie wkładamy do lodówki na minimum 2 godziny (a najlepiej na całą noc) Rozwałkujemy ostrożnie masę lukrową na okrągły cienki placek 3-4 mm (warto w trakcie posypywać blat cukrem pudrem aby masa się nie lepiła) Rozwałkowany placek nakładamy na tort i delikatnie wygładzamy Pozostałe kawałki lukru ostrożnie odcinamy Ponownie wkładamy do lodówki na 1-2 godziny Tort dekorujemy według własnego uznania, my użyliśmy srebrnych kulek oraz płatków czekolady.