Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jedno z bardziej pracochłonnych ciast jakie robiłam, ale smak wynagradza wszelkie trudy. Ciasto przeznaczone dla osób pełnoletnich;))
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 835
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 69
Soczyste i aromatyczne kotlety mielone z dodatkiem szczypiorku pieczone we fr...
Odsłon: 103
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 835
Baza do zup jest sporym ułatwieniem podczas gotowania różnych potraw. Przydaj...
Odsłon: 69
Składniki
Zagnieść ciasto z podanych składników ma być takie jak na pierogi. Można dodać trochę mąki lub śmietany. Ciasto ubijać wałkiem ok. 20 min. Ciasto podzielić na 12-16 porcji. Przykryć ściereczką i odstawić na 10 min. Każdą porcję rozwałkować cienko na wielkość spodu od tortownicy. Ja miałam 28 cm. Upiec placki. Każdy placek piec 7 - 10 min. w 180 st. Po upieczeniu placki pozostawić na 5 do 7 dni w suchym miejscu (szczelnie zamknięty pojemnik).
Jajka z cukrem i cukrem waniliowym ubić na parze i ostudzić, Masło i margarynę (lub same masła) utrzeć na puch, dodać po łyżce masy jajecznej. Dodać rozpuszczoną czekoladę, kakao i spirytus dokładnie połączyć. Odłożyć kilka łyżek masy do dekoracji. Do masy można wsypać posiekane orzechy włoskie i/lub bakalie. Każdy placek przekładać masą dokładnie przyciskając, łamiąc placki. Razem z masą tworzą jedna całość. Przyłożyć deską i czymś ciężkim, odstawić na kilka godzin. Udekorować masą i obsypać wiórkami kokosowymi lub zmielonymi orzechami. Ciasto najlepiej robić w tortownicy, wtedy nie będzie się rozjeżdżać. Tort odstawić na ok 2 dni, żeby placki zmiękły.