Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasto tortowe czekoladowe z kremem czekoladowym i śliwkowymi powidłami.
Pychota. Polecam.
Odsłon: 467
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14164
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6091
Pychota. Polecam.
Odsłon: 467
Szybka do zrobienia. Smaczna. Polecam.
Odsłon: 14164
Ciasto palce lizać. A jesienią jest obowiązkowo do zrobienia. Polecam.
Odsłon: 6091
Składniki
Wykonanie biszkopta: Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna dodajemy stopniowo cukier cały czas miksując. Do ubitej z cukrem piany stopniowo dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Do ubitej masy jajecznej dodajemy stopniowo przesianą mąkę z kakaem i delikatnie mieszamy patką lub łyżką. Wymieszaną masę wykładamy do wcześniej przygotowanej, wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Papier wykładamy tylko na dnie tortownicy. Ciasto równamy w formie i pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni Celsjusza. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i opuszczamy na blat stołu z wysokości około pół metra. Biszkopt na pewno nie opadnie. Biszkopt wyjmujemy z formy, studzimy i jeżeli jest całkowicie ostudzony, możemy go kroić na plastry o grubości 1,5-2 centymetry. Wykonanie kremu: Schłodzona śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodajemy serek mascarpone, kakao oraz kilka kropli esencji waniliowej – delikatnie mieszamy ręcznie. Wykonanie polewy: W małym rondelku rozpuszczamy masło i do gotującego się masła wrzucamy pokrojoną drobno czekoladę. Wyłączamy grzanie i dokładnie mieszamy.