Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prośba mojej rodziny została spełniona. Żadnych pianek, kruszonek, bezy, galaretek, żurawiny, orzechów, rodzynek, migdałów. Tylko jabłuszko.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5212
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 793
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11603
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5018
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1261
Składniki
Umyte jabłka obrać. Pozbawić gniazd nasiennych i pokrojone przełożyć do rondla. Dodać 1/2 szkl wody i podgrzewać. Jak już jabłka stracą surowość dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/2 szkl wody. Dodać cukier i cynamon. Dobrze mieszać. Masa zgęstnieje. Odstawić. Wystudzić. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zetrzeć masło na tarce. Tarkę posypywać mąką to ułatwi pracę. Wymieszać. Dodać cukier puder, jajka. Wyrobić ciasto. Zrobić kulę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 30 min. Formę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować do wielkości foremki. Przenieść na wałku na blaszkę. Ładnie ułożyć. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Przykryć takim samym plackiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 min. Wystudzić. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny. Żeby uzyskać właściwą gęstość trzeba dodać cukru pudru lub soku z cytryny. Polukrować ciasto. Ciasto pozostawić jeszcze na trochę żeby odpoczęło, lukier zakrzepł. Kroić, zajadać. Smacznego