Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Prośba mojej rodziny została spełniona. Żadnych pianek, kruszonek, bezy, galaretek, żurawiny, orzechów, rodzynek, migdałów. Tylko jabłuszko.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14828
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22531
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14828
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4619
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44170
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 610
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 620
Składniki
Umyte jabłka obrać. Pozbawić gniazd nasiennych i pokrojone przełożyć do rondla. Dodać 1/2 szkl wody i podgrzewać. Jak już jabłka stracą surowość dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1/2 szkl wody. Dodać cukier i cynamon. Dobrze mieszać. Masa zgęstnieje. Odstawić. Wystudzić. Do miseczki przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i zetrzeć masło na tarce. Tarkę posypywać mąką to ułatwi pracę. Wymieszać. Dodać cukier puder, jajka. Wyrobić ciasto. Zrobić kulę i zawinąć w folię. Odstawić do lodówki na 30 min. Formę 25×36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na dwie części. Rozwałkować do wielkości foremki. Przenieść na wałku na blaszkę. Ładnie ułożyć. Na ciasto wyłożyć masę jabłkową. Przykryć takim samym plackiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50-55 min. Wystudzić. Cukier puder połączyć z sokiem z cytryny. Żeby uzyskać właściwą gęstość trzeba dodać cukru pudru lub soku z cytryny. Polukrować ciasto. Ciasto pozostawić jeszcze na trochę żeby odpoczęło, lukier zakrzepł. Kroić, zajadać. Smacznego