Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wkrótce Wielkanoc. Z pewnością chcesz, by na Twoim stole pojawiły się barwne pisanki, biała kiełbasa, lukrowana babka i tradycyjny mazurek. Jeśli ten ostatni nie spełnił Twoich oczekiwań w minionych latach, skorzystaj z poniższego przepisu! Pamiętaj, że podstawą tradycyjnego mazurka jest dobre, kruche ciasto. Dodatki to kwestia fantazji i upodobań.
Forma do tarty o średnicy 26-28 cm.
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 128
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 822
Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...
Odsłon: 128
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 822
Składniki
Do dużej miski wsyp mąkę, cukier i sól. Dodaj żółtka oraz mocno schłodzone, pokrojone w na dość drobne kawałki masło. Zagnieć ręcznie wszystkie składniki tak, by połączyły się w jednolitą masę. Nie zniechęcaj się, gdy ciasto początkowo nie będzie się „kleić”. Nastąpi to po kilku minutach. Jeśli po tym czasie wciąż będzie zbyt sypkie, dodaj do niego nieco śmietany.
Uformuj z zagniecionego ciasta kulę, owiń folią spożywczą i odłóż co najmniej na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na placek o grubości około 5-8 mm. Wyłóż nim spód i boki formy do tarty (o średnicy 26-28 cm). Przed włożeniem formy do nagrzanego do 190°C piekarnika, równomiernie ponakłuwaj placek widelcem.
Piecz ciasto na środkowej półce piekarnika przez około 15 minut (aż zarumieni się na złocisty kolor).
Gdy ciasto wystygnie, posmaruj je grubą warstwą kajmaku. Jeśli wolisz, możesz zastąpić go inną słodką masą, na przykład czekoladową albo marcepanową.
Rozsyp na warstwie kajmaku bakalie. Możesz też stworzyć z nich fantazyjne wzory albo ułożyć misterny obrazek. Jeśli chcesz „ożywić” mazurek, użyj nieco barwnego lukru lub drobnych cukierków czekoladowych w kolorowej polewie.