Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik to ciasto przygotowywane na różne sposoby .Proponuję jego tradycyjną wersję na kruchym spodzie oraz ścieranym cieście na wierzchu.
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2921
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 247
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 2921
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 247
Składniki
Ciasto kakaowe:Na stolnicę przesiać mąkę dodać proszek do pieczenia ściąć na wiórki margarynę ,razem z mąką nożem posiekać ,dodać kakao.Żółtka oddzielić od białek z 4 jajek.Żółtka utrzeć na puszysto z szklanką cukru pudru i 3 łyżkami śmietany.Dodać do mąki z margaryną i szybko zagnieść ciasto.Nie wyrabiać zbyt długo bo ciasto będzie twarde.Podzielić na dwie części,jedną schłodzić w lodówce a drugą zostawić w zamrażalniku aby ciasto zamarzło .Chłodzimy 1 godz.
Masa serowa:5 jajek utrzeć ze szklanką cukru kryształu i cukrem z wanilią na puszysto ,dodać ser i utrzeć ,dodać budyń i stopniowo dodając śmietankę ucierać.Następnie dodać serki homogenizowane i dokładnie wymieszać.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.Blaszkę 25x36 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Rozwałkować ciasto z lodówki i wyłożyć na spód blaszki ,na ciasto wyłożyć masę serową.
Zamrożone ciasto utrzeć na masę serową.
Piec w rozgrzanym piekarniku 50 min. Po wyłączeniu piekarnika sernik pozostawić w nim około 10 min.,dopiero wyjąć aby nie opadł.