Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik na zimno z serków homogenizowanych będzie idealnym deserem zarówno na co dzień, jak i od święta. Szczególnie dobrze sprawdzi się podczas cieplejszych dni, kiedy szukasz niezawodnej metody, by się ochłodzić, a jednocześnie zjeść coś pysznego.
Ten letni deser charakteryzuje się wyjątkowo kremową konsystencją i mocno waniliowym smakiem nieco odbiegającym od tradycyjnych serników pieczonych, takich jak sernik krakowski. Jest to niezwykle prosty przepis - spód z ciasteczek i masę sernikową przygotujesz bez większego trudu, w zaledwie kilkanaście minut. Choć ciasto wymaga odpoczynku w lodówce, by całość odpowiednio stężała, to z pewnością warto poczekać na efekt!
Tortownica o średnicy 26 cm.
Ten lekki i smaczny deser należy zacząć od przygotowania spodu z ciasteczek. Dobrze sprawdzą się ciasteczka owsiane drobno rozkruszone w robocie kuchennym, ale z powodzeniem możesz też użyć okrągłych biszkoptów - ciasto będzie wówczas znacznie słodsze.
Do przyrządzenia masy serowej można wybrać ulubione serki homogenizowane. W zależności od smaku samego produktu, ciasto też może charakteryzować się całkowicie innym aromatem. Najpopularniejsze i najbezpieczniejsze są serki waniliowe homogenizowane, które z pewnością przypadną do gustu każdemu. Na sklepowych półkach można jednak znaleźć znacznie więcej smaków - od owocowych po czekoladowe, czy nawet z dodatkiem kawałków czekolady lub wiórków kokosowych. Jeśli chcesz wymieszaj serki homogenizowane wedle własnego upodobania i znajdź swój ulubiony sernik na zimno!
Poza oczywistymi serkami waniliowymi homogenizowanymi, w skład masy sernikowej wchodzą:
Najtrudniejszym etapem jest dokładne ubicie kremówki i połączenie jej z pozostałymi produktami na jednolitą masę, szczególnie żelatyną. Ta musi być dobrze przestudzona, tuż przed momentem osiągnięcia punktu tężenia, by dobrze rozprowadzić się w serkach homogenizowanych. W przeciwnym wypadku w masie serowej będą wyczuwalne grudki.
By rozpuścić odpowiednio żelatynę można wlać do niej ciepłą wodę, dobrze wymieszać całość i pozostawić do napęcznienia na kilkanaście minut. Następnie podgrzej ją, najlepiej w kuchence mikrofalowej, aż powstanie wrzątek. Od tego momentu musisz mieszankę dobrze pilnować, by nie zaczęła tężeć przed dodaniem do masy sernikowej. Po wlaniu jej do serków homogenizowanych musisz natychmiast dobrze połączyć wszystko mikserem, bo różnica temperatur bardzo szybko zmieni konsystencję żelatyny.
Czas tężenia sernika jest różny w zależności od wielkości formy. Im grubsza warstwa masy sernikowej, tym dłuższy okres oczekiwania na gotowość ciasta. Zazwyczaj należy pozwolić mu odpoczywać przez ok. 2-3 godziny, choć odpowiednią sprężystość może osiągnąć już nawet po godzinie.
Przede wszystkim serki homogenizowane powinny być dobrze schłodzone, tak samo jak śmietanka. Pozwoli to na znacznie szybsze wymieszanie wszystkich składników i zapobiegnie ich rozwarstwieniu. Masę serową wylej na także dobrze schłodzony spód z ciasteczek, który będzie dodatkowo schładzał ją od spodu, skracając czas przygotowania ciasta.
Ten sernik na zimno z serków waniliowych jest deserem letnim i nie wymaga skomplikowanych dekoracji. Najlepiej sprawdzą się sezonowe, owocowe dodatki, takie jak:
Rozłóż owoce na wierzchu ciasta, a całość zwieńcz kilkoma listkami mięty, która dodatkowo orzeźwi całość.
To ciasto jest znacznie szybsze w przygotowaniu niż chociażby klasyczny sernik na zimno z galaretką, gdzie musisz każdą warstwę przygotowywać po kolei, po zastygnięciu poprzedniej. W tym przepisie możesz przyrządzić wszystko jednocześnie, dzięki czemu deser będzie idealny na Wielkanoc, szczególnie dla osób zapracowanych, kiedy potraw do przyrządzenia jest jeszcze wiele.
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 146
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 502
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 146
Składniki
Do około 70 ml ciepłej wody dodaj żelatynę, odczekaj, aż napęcznieje. Następnie rozpuść ją w rondelku lub mikrofalówce, a następnie zdejmij z palnika.
Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej cukier puder. Delikatnie wymieszaj, powoli dodając serek waniliowy. Na koniec dodaj wystudzoną żelatynę. Możesz połączyć składniki za pomocą miksera. Odstaw masę do lodówki.
Rozpuść masło w rondelku i odstaw do wystudzenia. Ciasteczka owsiane dokładnie rozkrusz, możesz również je zmiksować, następnie dodaj do nich masło. Przełóż ciasteczka z masłem na spód wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Na ciasteczka wylej sernikową masę i odstaw do lodówki. Po godzinie wyjmij ciasto z lodówki i udekoruj ulubionymi owocami i listkami mięty, a następnie ponownie włóż w zimne miejsce, najlepiej na całą noc.