Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealne ciasto na powitanie wiosny, truskawkowa biedronka to bardzo łatwe i szybkie ciasto, a do tego tanie. Ciasto jest przepyszne i zrobi furorę na imprezach rodzinnych, kinderbalach jak i tak zupełnie bez okazji, po prostu do filiżanki kawy czy herbaty.
Blaszka 25×36 cm, mikser ręczny
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 177
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Dzisiaj sernik z brzoskwiniami przygotowany na Andrzejki. Wyszedł bardzo smac...
Odsłon: 284
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 876
Szybka i smaczna sałatka idealna do obiadu, pracy czy jako dodatek do kolacji.
Odsłon: 177
Smaczna sałatka z makaronem nie tylko na niedzielę.
Odsłon: 190
Makowiec przygotowany na imprezę Andrzejkową. Przepis prosty, nieskomplikowan...
Odsłon: 41
Składniki
Biszkopt upiekłam dzień wcześniej wieczorem. Oddziel żółtka od białek, do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywno. Następnie dodawaj partiami cukier, miksuj do momentu rozpuszczenia się cukru. Wrzucaj po jednym żółtku i miksuj do połączenia, odłóż mikser. Wsyp przesiane przez sitko mąki z proszkiem do pieczenia, dokładnie wymieszaj łyżką, żeby nie było grudek. Ciasto wylej do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika na ok. 30 min. Piecz w temp.180 °C, góra-dół, bez termoobiegu. Ciasto po upieczeniu od razu odwróć do góry dnem i wyłóż na ściereczkę, ściągnij papier, pozostaw do wystygnięcia. Gdy biszkopt przestygnie przekrój go na pół wzdłuż. Kisiele ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Do ciepłych wsyp 2 suche galaretki i wymieszaj mikserem do połączenia i rozpuszczenia się galaretek. Pozostaw do wystygnięcia. Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Dodawaj po łyżce wystudzonej masy z kisielu i miksuj do połączenia się. Krem będzie dość lejący, ale szybko się ściąga, gdy tylko ciasto trafi do lodówki. Na przekrojony biszkopt wylej masę kisielową, zostawiaj sobie trochę na wierzch dosłownie na przesmarowanie, żeby wiórki się lepiej trzymały. Drugi blat biszkoptu przesmaruj resztą masy i posyp wiórkami kokosowymi następnie wytnij 15 kółek przy pomocy kieliszka. Do otworów w cieście wrzuć owoce, lub pozostaw puste, u mnie dzisiaj akurat borówki, ale z samą galaretką ciasto też smakuje super, także jeśli nie masz akurat żadnych owoców pod ręką nie przejmuj się zbytnio. Galaretkę rozpuścić w 1,5 szklanki wrzącej wody i pozostaw do wystygnięcia i lekkiego tężenia. Tężejącą galaretką zalej owoce w otworach, u mnie wyszło po 2 łyżki galaretki na każdy otwór, jeśli pominiesz owoce pewnie będą to 3 łyżki. Gotowe ciasto wrzuć do lodówki, żeby dobrze ściągnęło. Ciasto najlepiej kroić następnego dnia. Smacznego!!!