Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa kanapka to delikatne ciasto biszkoptowe przełożone kremem na bazie śmietanki i świeżych owoców.
wymiary formy: 20x30 cm
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34167
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1374
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113603
Składniki
Przygotuj biszkopt. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem soli. Stopniowo dodawaj cukier, aż piana będzie błyszcząca.
Dodawaj po jednym żółtku, dobrze mieszając po każdym z nich.
Dodawaj partiami mąkę i delikatnie wmieszaj ją szpatułką do połączenia.
Przelej ciasto do formy o wymiarach 20x30 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw ciasto do piekarnika nastawionego na 160 st. Celsjusza i piecz przez 25-30 minut lub do suchego patyczka.
Wyjmij ciasto, całkowicie je ostudź i przedziel na dwa blaty.
Przygotuj krem truskawkowy. Truskawki zblenduj na puree, pozostawiając niewielkie kawałki.
Żelatynę zalej wodą i pozostaw do napęcznienia na 15 minut. Następnie podgrzej ją, wymieszaj i odstaw do przestudzenia.
W misce ubij śmietankę z serkiem mascarpone, cukrem i ekstraktem waniliowym na puszysty krem.
Do przestudzonej żelatyny dodaj 2 łyżki kremu, wymieszaj i przelej całość do głównej miski. Na koniec wmieszaj ostrożnie puree truskawkowe, aż masa będzie miała jednolity, różowy kolor.
Przygotuj galaretkę. Truskawki zblenduj. Galaretkę wymieszaj z wodą i odstaw do przestudzenia, a następnie wmieszaj do niej puree truskawkowe.
Złóż ciasto. Jeden blat ciasta włóż z powrotem do formy i rozłóż połowę kremu truskawkowego. Przykryj go drugim blatem i rozprowadź drugą połową kremu.
Wstaw ciasto do lodówki na godzinę, a następnie wylej na wierzch galaretkę.
Truskawkową kanapkę wstaw do lodówki na 3-4 godziny. Podawaj na zimno, udekorowaną tartymi orzechami i posypką.