Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Torcik truskawkowy Fraiser (fr. fraise to truskawka) to klasyk francuskiej kuchni. Jak sama nazwa wskazuje, truskawki występują tu w roli głównej, ale też w wyśmienitym towarzystwie rozpływającego się w ustach kremu bawarskiego.
Wysoka tortownica o średnicy 22cm
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 528
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1753
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 537
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1861
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 528
Pyszne i bardzo proste do zrobienia, polecam.
Odsłon: 1753
Przepis na smażonego łososia z dodatkiem kremowego szpinaku. To proste, ale p...
Odsłon: 537
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 1861
Składniki
Przygotuj biszkopt: Oddziel białka od żółtek. Białka ubij „na sztywno” na wysokich obrotach miksera. Ubijając nadal (już na niskich obrotach), stopniowo dodaj cukier, po jednym żółtku oraz przesiane przez sitko mąki i proszek do pieczenia. Natłuść i oprósz mąką niedużą tortownicę (o średnicy około 22 cm). Przelej do niej biszkopt i wstaw do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piecz przez około 30 minut (do suchego patyczka). Poczekaj, aż biszkopt wystygnie i podziel go na 3 blaty.
Przygotuj krem bawarski: Żółtka utrzyj z cukrem na puszysty kogel-mogel. Dodaj do niego ziarenka z laski wanilii. Podgrzej mleko tak, by było gorące, ale nie gotowało się. W 50 ml rozpuść żelatynę. Pozostałe 100 ml zmiksuj z koglem-moglem. Uzyskaną masę przelej do rondelka i podgrzewaj na „wolnym ogniu”, cały czas mieszając. Zawartość rondelka nie może się zagotować. Gdy masa zgęstnieje, dodaj do niej rozpuszczoną żelatynę i zdejmij z palnika. Pozostaw do wystudzenia – na tyle, by nie doszło do stężenia kremu. W osobnym naczyniu ubij śmietanę „na sztywno”, po czym delikatnie wymieszaj ją z kremem.
Złóż torcik Truskawkowa korona: Truskawki umyj i przekrój na połówki. Na dnie tortownicy ułóż pierwszy z biszkoptowych blatów, a na nim połowę truskawek – tak, by część z nich przylegała wnętrzem do boków formy (resztę owoców rozsyp równomiernie na biszkopcie). Na truskawki wyłóż mniej więcej połowę kremu i dociśnij go drugim blatem biszkoptowym. Powtórz wyżej opisane czynności dla drugiej połowy truskawek i kremu. Zostaw 3-4 łyżki kremu do posmarowania ostatniego z blatów biszkoptowych. Na cienką warstwę kremu wysyp wiórki czekolady startej na tarce o dużych oczkach. Wstaw torcik truskawkowy do lodówki na kilka godzin.