Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Truskawkowa rozkosz to bardzo truskawkowe ciasto. Truskawkowe jest tu wszystko – ciasto, krem i galaretka. Ten deser z pewnością stanie się gratką dla miłośników tych owoców.
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2347
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3511
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74325
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2347
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3511
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4278
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74325
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę. Dodawaj partiami cukier z cukrem waniliowym, cały czas ubijając. Kiedy piana będzie sztywna i błyszcząca, wlewaj po jednym żółtku, dokładnie miksując po każdym. Dodaj przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko wymieszaj do połączenia składników za pomocą szpatułki.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto. Piekarnik rozgrzej do 180 st. Celsjusza. Biszkopt piecz przez ok. 30 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i wystudź, a następnie podziel na dwa blaty. Każdy z nich dobrze nasącz sokiem truskawkowym.
Truskawki umyj i osusz, obierz z szypułek. Połowę z nich zblenduj na gładką masę, tworząc mus truskawkowy. Drugą połowę drobno posiekaj, na przykład za pomocą robota kuchennego.
Żelatynę rozpuść w gorącej wodzie. Dobrze wymieszaj i pozostaw do ostudzenia.
Przygotuj krem. W misce utrzyj serek mascarpone z dodatkiem cukru pudru. Dodaj przygotowany wcześniej mus truskawkowy i dobrze wymieszaj. Wlej śmietanę i wszystko ubij na wysokich obrotach. Krem powinien być sztywny. Do żelatyny dodaj 3 łyżki kremu i dobrze ją rozprowadź, by masa nie miała grudek. Wlej wszystko do reszty kremu i dokładnie połącz mikserem. Na koniec wsyp posiekane cząstki truskawek i raz jeszcze, krótko przemieszaj.
Przygotuj galaretkę. W gorącej wodzie rozpuść galaretki i pozostaw do ostygnięcia.
Na dolny blat biszkoptu nałóż ok. 1/3 kremu truskawkowego. Przykryj drugim blatem. Nanieś na wierz i boki ciasta pozostałą część kremu. Na torcik załóż obręcz cukierniczą. Na wierzch wylej zimną już, delikatnie tężejącą galaretkę. Całość wstaw do lodówki na ok. godzinę. Po tym czasie ciasto udekoruj połówkami truskawek.
Truskawkową rozkosz podawaj na zimno, kiedy zarówno krem, jak i galaretka będą już sztywne.