Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się bez bicia, że nigdy nie próbowałam klasycznej tarty Tatin z jabłkami, bo nie lubię pieczonych jabłek. Stałam się za to fanką tarty bananowej (przepis innym razem:)) i robiłam ją już kilka razy. Przyszło mi do głowy, że równie dobrze może smakować z truskawkami, bo w końcu środek sezonu truskawkowego :)
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1849
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3877
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 249
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 170
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 153
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1849
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3877
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 249
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 170
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 153
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować miękkim masłem i wysypać brązowym cukrem. Truskawki umyć, odszypułkować, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć ściśle przekrojem do dołu na dnie tortownicy.
Mąkę, proszek, cukier i sół wymieszać. Jajko, maślankę, śmietanę, olej i wanilię wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Formę ustawić na blasze(!) i piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić na pół godziny do ostygnięcia w formie.
Zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić tartę do góry nogami.