Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przyznaję się bez bicia, że nigdy nie próbowałam klasycznej tarty Tatin z jabłkami, bo nie lubię pieczonych jabłek. Stałam się za to fanką tarty bananowej (przepis innym razem:)) i robiłam ją już kilka razy. Przyszło mi do głowy, że równie dobrze może smakować z truskawkami, bo w końcu środek sezonu truskawkowego :)
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5008
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 395
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Przepis dnia
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 5008
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 2567
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 395
Nigdy nie zapiekalam jajka w piekarniku, a dziś wypróbowałam, czy tak można i...
Odsłon: 128
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1612
Składniki
Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
Tortownicę o średnicy 24-26 cm wysmarować miękkim masłem i wysypać brązowym cukrem. Truskawki umyć, odszypułkować, wysuszyć i przekroić na pół. Ułożyć ściśle przekrojem do dołu na dnie tortownicy.
Mąkę, proszek, cukier i sół wymieszać. Jajko, maślankę, śmietanę, olej i wanilię wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać mieszankę mączną i delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na truskawki. Formę ustawić na blasze(!) i piec 40 minut. Po upieczeniu zostawić na pół godziny do ostygnięcia w formie.
Zdjąć obręcz tortownicy i odwrócić tartę do góry nogami.