Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka truskawkowa wuzetka to moja wariacja na temat klasycznej wuzetki. Świeże truskawki sprawdzają się tutaj doskonale :)
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 115
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2936
Ta sałatka jest bardzo dobrą propozycją dla osób, które są na diecie oraz cho...
Odsłon: 115
Zastanawialiście się kiedyś skąd swoją nazwę wzięły leniwe pierogi? Leniwe są...
Odsłon: 304
Krokiety z pieczarkami są dobre zarówno na codzienny jak i świąteczny obiad....
Odsłon: 2936
Składniki
Składniki suche (mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao) mieszamy w jednej misce. Składniki mokre (jogurt, jajka i olej) mieszamy w drugiej misce. Mokre składniki dodajemy do suchych i całość mieszamy łyżką, tylko do połączenia, ciasto nie musi być gładkie. Ciasto wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (25x30 cm) i pieczemy 25-30 minut w temperaturze 180 stopni. Do nasączenia ciasta zaparzamy 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w 1 szklance gorącej wody i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy ciast wystygnie przygotowujemy krem.
Śmietankę ubijamy, następnie dodajemy cukier puder, cukier waniliowy i mascarpone i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Truskawki myjemy, obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do kremu i delikatnie mieszamy. Teraz możemy złożyć wuzetkę. Ciasto kroimy na dwa blaty. Pierwszy blat nasączamy ½ szklanki kawy, wykładamy krem i przykrywamy drugim blatem, który również nasączamy. Ciasto wstawiamy do lodówki na około 2-3 godziny. Następnie przygotowujemy polewę.
Śmietankę doprowadzamy do wrzenia, wkruszamy czekoladę i odstawiamy na chwilę, aż czekolada zmięknie. Następnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Polewę wylewamy na ciasto. Przed podaniem ciasto można ozdobić bitą śmietaną i truskawkami. Smacznego ????