ciasto bez pieczenia z truskawkami....
Truskawkowiec
Składniki
- MASA:
- truskawki - 400 g
- żelatyna - 12 łyżeczek
- żółtka - 3 szt
- białka - 3 szt
- cukier - 100 g
- jogurt naturalny - 500ml
- jogurt naturalny - 500ml
- MUS:
- truskawki - 400 g
- Cukier - 100 g
- żelatyna - 2,5 łyżki
- WIERZCH:
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier - 2 łyżki
- śmietan-fix - 1 op
- DODATKOWO:
- DODATKOWO:
- płatki czekoladowe
Składniki
- MASA:
- truskawki - 400 g
- żelatyna - 12 łyżeczek
- żółtka - 3 szt
- białka - 3 szt
- cukier - 100 g
- jogurt naturalny - 500ml
- jogurt naturalny - 500ml
- MUS:
- truskawki - 400 g
- Cukier - 100 g
- żelatyna - 2,5 łyżki
- WIERZCH:
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier - 2 łyżki
- śmietan-fix - 1 op
- DODATKOWO:
- DODATKOWO:
- płatki czekoladowe
Etapy przygotowania
Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części. MASA: żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki. MUS: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus wylać na masę truskawkową. WIERZCH: śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix. Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz. Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)
Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 21909
Coś innego, ciekawego i smacznego na domowy obiad .
Odsłon: 170
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 476
Ostatnio komentowane przepisy
Ciasto śnieżny puch to pyszne, lekkie ciasto bez pieczenia, które z pewnością...
Odsłon: 21909
Coś innego, ciekawego i smacznego na domowy obiad .
Odsłon: 170
Mięso z gotowanego udźca indyka jest soczyste i odpowiednio przyprawione rozp...
Odsłon: 476
Składniki
- MASA:
- truskawki - 400 g
- żelatyna - 12 łyżeczek
- żółtka - 3 szt
- białka - 3 szt
- cukier - 100 g
- jogurt naturalny - 500ml
- jogurt naturalny - 500ml
- MUS:
- truskawki - 400 g
- Cukier - 100 g
- żelatyna - 2,5 łyżki
- WIERZCH:
- śmietana 30% - 300 ml
- cukier - 2 łyżki
- śmietan-fix - 1 op
- DODATKOWO:
- DODATKOWO:
- płatki czekoladowe
Herbatnikami wyłożyć spód tortownicy. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zmiksować i podzielić na dwie części. MASA: żelatynę namoczyć i rozpuścić w kąpieli wodnej. żółtka utrzeć z cukrem na gładką masę, następnie dodać jogurt i rozpuszczoną żelatynę, oraz 1 część zmiksowanych truskawek, razem wszystko wymieszać do połączenia sie składników, następnie wstawić do lodówki na 10 minut. W tym czasie ubić w osobnych naczyniach piane z białek oraz śmietanę. Wyjąć masę z lodówki dodać ubitą śmietanę i za pomocą trzepaczki połączyć, następnie dodać pianę ubita z białek i delikatnie wymieszać. Przełożyć masę na herbatniki w tortownicy , wyrównać i wstawić do lodówki. MUS: Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie i rozpuścić w kąpieli wodnej. Zmiksowane truskawki połączyć z cukrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Mus wylać na masę truskawkową. WIERZCH: śmietanę ubić na sztywno z cukrem, na końcu dodać śmietan - fix. Ubitą śmietanę przełożyć na mus i wstawić do lodówki na ok 2 godz. Gotowe można posypać płatkami czekoladowymi.